Sunday, December 2, 2012

NaPe perLu piLih NetWorkinG bkn BekerjA

Assalamualaikum...hari ini terasa nak share sesuatu yang agak serius ckit..Apa yang bermain di dalam kepala anda jika sebut atau ditanya soalan mengenai business? Mesti MLM yang bermain di minda kita,betul x? dan yang pasti akan keluar ni system piramid..pastu xyah percaya la benda2 ni.. menipu orang je keje.. betul x? then,paling ketara kita akan cakap,bisnes yang mengkayakan orang atas.. Tu je la jawapan org-org kita.. Yg paling dasyhat,padahal dia x pernah tau pun sebenarnya apa tu networking..tp,cuma dgr ckp drpd org lain je..

Pada saya,networking ni x salah.. cuma mcm mana cara pembawakannya. Klu org yang membawanya betul,bndanya jadi betul je.. Tapi, bila org yang membawanya salah, maka salah la jadinya..pastu,menyebabkan ia dipandang serong..terutama org yg menipu duit org lain..lepas je sponsor,lepas tangan.. Tapi,klu kita tgk..ramai je yg jadi jutawan terdiri drpd org networking.. kebanyakan yang kaya adalah org yg buat networking.. Anda kenal x Robert T kiyosaki?? Klu x kenal,nanti cuba google k.. Nak tau apa dia ckp?? "If I have to start my business again,i will choose networking..". Means,jika dia terpaksa bermula semula dalam bisnes,dia kan pilih bidang networking..So,apa mksdnya tu?? Nape beliau memilih networking? hmm.. Networking la pkerjaan yg tidak memerlukan modal yg besar dan risiko yg tinggi..tapi,mampu jana pendapatan yg mudah.. 

Pengetua saya pernah berkata,"Networking la tempat kita nak belajar berniaga sbnrnya. Tau x cabaran dan risiko berniaga di luar sana lbh besar? So,jika bidang networking yg mudah ini pun anda tidak dapat handle,bagaimana nak buka perniagaan besar di luar sana yg lg penuh cabaran? Dalam networking,cabaran kita plg besar adalah berhadapan dgn org dan plg teruk pun org tolak dan kena marah/maki je..tu pun,klu salah caranya. Tp,bukan ada rugi apa2 pun..Bidang networking inilah sbrnya tmpt anda boleh belajar utk manage organisasi dgn baik, mengatur strategi,menjaga dan mendidik anak buah,berdisiplin, berfikiran jauh dan luas sbg seorang pemimpin. So,segala ilmu perniagaan sbrnya dapat belajar di sini.. So,jika anda berjaya hadapi halangan di sini, tiada masalah utk anda membuka perniagaan anda di luar sana kelak kerana anda telah belajar bagaimana utk menguruskan segala hal dan menjadi seorang pemimpin. Pengalaman di networking memudahkan utk anda manage everything." 


Jadi,Inilah yang ingin diterapkan di  dalam MIG Academy. MIG Academy adalah Pusat Latihan Keusahawanan untuk mewujudkan community usahawan yg mempunyai ilmu utk mengembangkan perniagaan masing2 melalui internet sbg salah 1 cara pemasaran. Anda boleh pelajari mall dan blog yg mendalam di sini..Memang luar biasa.. Jadilah INSAN LUAR BIASA 5%.. Malah,training2 yg disediakan benar2 mengajar erti kehidupan dan bagaimana menjadi usahawan yg sebenar.. Setelah anda sertainya,anda pasti jatuh cinta dan berterima kasih..Ilmu2 yg cukup hebat dan bermakna buat diri kita..bukan sahaja bisnes,tp kenali diri anda.. Trainer2 di sana juga hebat2 dan mantap.. pasti teruja mendengar talk mereka..:) 

Bagi saya,nape pilih bidang networking??INilah jawapannya..Pe pun, MIG Academy is different than other.. THis is really real networking.. No money games.. 




Fikir2kanlah dan renung2kanlah.. selamat beramal.. dan apa yg plg penting,jangan sesekali judge sesuatu itu buruk selagi anda tidak tahu dan tidak kenal perkara tersebut tidak kira apa sahaja. Tepuk dada, tanya la diri..