Sunday, April 22, 2012

BaHaYa ProDucT SkinCare..

                              Assalamualaikum...selamat petang semua :)

        Wanita memang jenis yang mementingkan kulit wajah.. Biasalah siapa xnak cantik kan?? Semua org nak cantik even meeka yg da cantik pun lagi nak cantik..Pantang keluar produk baru,nak cuba sesaja.. terutama sekali yg iklan kt tv tu.. Nampak cepat berkesan,lagi2 hrga pun murah.. Nak cuba sesaja.Betul2 pengaruh kaum wanita nie.. That's a reality. Memang xleh dinafikan. Tp,baguslah berusaha untuk mencantikkan diri.. Tp,msalahnya..sebelum membeli tu tgk la dlu kandungan yang ada dalam produk tu dulu..Jangan sebab terpengaruh daripada iklan,tgk cepat je ilang jerawat,cepat je putih..terus je beli.. sape xnak putih kan..tp, kita ni slalu silap,pemutih ni ada bahaya jugak. Berbeza dengan pencerahan.. Pemutihan mengalami process pengelupasan manakala pencerahan tiada process pengelupasan la. Mskdnya cantik tanpa sakit. Cuma amek masa..Tp,dalam keadaan selamat. Tp,xtau la aku asal ramai yang nk putih.. Sebenarnya kebanyakan mereka ni tidak tau istilah putih dan cerah..Putih itu wat kulit kita menjadi luntur,macam pakai clorox..Tp,org x sedar..yg dia tahu wat dia cantik je..x fikir masalah akan datang.Inilah kita..huhu~





     So,hyrokuinon antara bahan pemutih yg org selalu gunakan..Tapi,akui skrg produk yg ada hyrokuinon yg menyebabkan bahaya kpd kulit tidak dibenarkan dijual lagi. Pe pun,ada juga produk yg masih ada kandungan hyrokuinon terdapat di pasaran..cuma telah mendpat kebenaran drpd KKM mengikut kadar yg dibenarkan KKM sahaja. Biasanya hyrokuinon ni ada pada cream malam. Tp, anda tau x apa itu hyrokuinon ni? Hyrokuinon ni klu nak tau,ia adalah "peluntur film gambar".
Klu guna berterusan,ia akan memberi kesan buruk pada kulit wajah anda untuk jangka masa panjang. So,klu ada alternatif lain yg boleh wat anda cantik tanpa menggunakan bahan hyrokuinon ni nape x gunakan?  Skrg byk je produk yg boleh wat anda cantik tnpa bahan ni..Selagi kita boleh elakkan,cuba lah elak..




     Ha,ada lagi satu.. macam mana pulak dgn paraben? Yg ni mesti ramai yg kurang familiar. :) Tahu ke apa itu paraben dan apa fungsi dia? Ok, bg sape yg tahu advantage la pada anda dan sape yg tidak tahu ni saya nak bgtau.. Paraben ni juga ada org kata boleh menyebabkan cancer.. Fungsi sebenar dia adalah sbg pengawet produk.. untuk lbh tahan lbh lama. Tp,ia bkn sahaja digunakan dalam produk kecantikan malah dalam makanan pun.. so,nape nak kata paraben dlm produk kecantikan ni bole sebab cancer.. pe pun, paraben ni ada gak had limit yg KKM benarkan..iaitu 25% yg plg maximum. So,penggunaannya dalah terkawal. Jika pemprosesannya menggunakan dlm kuantiti yg rendah ia tidak lah memudaratkan anda. Antara paraben yg biasa digunakan adalah Methyl,Butyl, Ethyl dan Propyl.. Macam Methyl ia adalah paraben plg ringan..dan pembuangannya melalui air kecil. Bagi Butyl,Ethyl dan Propyl boleh disingkirkan melalui pembuangan air besar.. Lagi satu, biasanya paraben ni tidak berdiri sendiri..dia mesti ada gabungan 3-4 jenis. Sebab tu bila tgk dkt ingredient mana2 produk mana ada 1 jenis je..at least mesti ada 4 jenis..untuk ia bertindak.. Tapi,anda tahu x yang paraben ni tidak aktif once bila terdedah kepada udara.. so,ketika itu ia telah mati.kerana telah terdioksida So,tiada istilah merbahaya lagi.. Info ini saya peroleh daripada beautician atau dikenali sbg beauty consultant sendiri mengenai kebenaran sume ini..
            Jadi,untuk pengetahuan pembaca sume.. Produk Aesthetic4skin tidak menggunakan bahan merbahaya spt hydrokuinon. Tapi,menggunakan buah bearberry sebagai gantian.. So,sangat selamat kerana ia adalah buah.. So,aesthetic4skin menggunakan sepenuhnya bahan semula jadi sbg ingredients penghasilan produk.. Cuma untuk pengawetan tidak akui ada paraben.. cuma kuantiti yg digunakan adalah plg rendah iaitu 0.1% sahaja daripada apa yg disyorkan KKM sgt jauh seperti yg diberitahu di atas..malah hanya 4 paraben di atas sahaja yg terkandung dlm produk Aesthethic4skin ini.. So,tiada kemudaratan kpd pengguna. Apa lagi,kuasa memilih di tangan anda. Anda yg menentukan apa yg anda inginkan untuk diri anda.. 

                        KEJELITAAN ADALAH HAK MILIK SETIAP INSAN


    Berminat ingin ketahui lebih lanjut boleh hubungi saya atau layari website ini :   www.aesthetic4skin4u.blogspot.com

7 comments:

  1. terima kasih atas infonya..
    Lepas ni kena berhati2 pilih barangan kosmetik.

    terima kasih juga kerana menyukai blog saya yang serba kekurangan itu =)

    btw, kalau awak buat tulisan pilih left align dan ada perenggan, lagi sedap mata memandang. sekadar teguran. kalau tak suka, tak apa, abaikan je. Jgn mrah ye.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sama2..yup,betul tu..berhati2 lah memilih..Pe pun,ye..saya sangat menyukai blog anda..

      Btw,thanks atas teguran awk..at least saya belajar..sy ni jenis yg menerima je apa yg baik utk saya. thanks again..:)

      Delete
  2. salam sis klu GLUTATHION tu ade kburukkannyer x?? klu thu sila share ^____^

    ReplyDelete
    Replies
    1. W'salam.. Pasal glutathion tu..apa yang saya tahu..pengambilannya tidak ada memudaratkan apa2. lebih tinggi kandungannya,semakin besar kapasiti hati utk penyingkiran toksin..kerana fungsinya ada kaitan dgn hati. Klu ambil berlebihan pun memberi kesan kulit menjadi lbh putih :) itu info yg setakat sy tahu la.. Belum plak kaji sepenuhnya..hehe.Nway,sorry lambat..(^_~)

      Delete
  3. Assalam sis,kalau dnars tu ok x,,

    ReplyDelete