Sunday, April 22, 2012

BaHaYa ProDucT SkinCare..

                              Assalamualaikum...selamat petang semua :)

        Wanita memang jenis yang mementingkan kulit wajah.. Biasalah siapa xnak cantik kan?? Semua org nak cantik even meeka yg da cantik pun lagi nak cantik..Pantang keluar produk baru,nak cuba sesaja.. terutama sekali yg iklan kt tv tu.. Nampak cepat berkesan,lagi2 hrga pun murah.. Nak cuba sesaja.Betul2 pengaruh kaum wanita nie.. That's a reality. Memang xleh dinafikan. Tp,baguslah berusaha untuk mencantikkan diri.. Tp,msalahnya..sebelum membeli tu tgk la dlu kandungan yang ada dalam produk tu dulu..Jangan sebab terpengaruh daripada iklan,tgk cepat je ilang jerawat,cepat je putih..terus je beli.. sape xnak putih kan..tp, kita ni slalu silap,pemutih ni ada bahaya jugak. Berbeza dengan pencerahan.. Pemutihan mengalami process pengelupasan manakala pencerahan tiada process pengelupasan la. Mskdnya cantik tanpa sakit. Cuma amek masa..Tp,dalam keadaan selamat. Tp,xtau la aku asal ramai yang nk putih.. Sebenarnya kebanyakan mereka ni tidak tau istilah putih dan cerah..Putih itu wat kulit kita menjadi luntur,macam pakai clorox..Tp,org x sedar..yg dia tahu wat dia cantik je..x fikir masalah akan datang.Inilah kita..huhu~





     So,hyrokuinon antara bahan pemutih yg org selalu gunakan..Tapi,akui skrg produk yg ada hyrokuinon yg menyebabkan bahaya kpd kulit tidak dibenarkan dijual lagi. Pe pun,ada juga produk yg masih ada kandungan hyrokuinon terdapat di pasaran..cuma telah mendpat kebenaran drpd KKM mengikut kadar yg dibenarkan KKM sahaja. Biasanya hyrokuinon ni ada pada cream malam. Tp, anda tau x apa itu hyrokuinon ni? Hyrokuinon ni klu nak tau,ia adalah "peluntur film gambar".
Klu guna berterusan,ia akan memberi kesan buruk pada kulit wajah anda untuk jangka masa panjang. So,klu ada alternatif lain yg boleh wat anda cantik tanpa menggunakan bahan hyrokuinon ni nape x gunakan?  Skrg byk je produk yg boleh wat anda cantik tnpa bahan ni..Selagi kita boleh elakkan,cuba lah elak..




     Ha,ada lagi satu.. macam mana pulak dgn paraben? Yg ni mesti ramai yg kurang familiar. :) Tahu ke apa itu paraben dan apa fungsi dia? Ok, bg sape yg tahu advantage la pada anda dan sape yg tidak tahu ni saya nak bgtau.. Paraben ni juga ada org kata boleh menyebabkan cancer.. Fungsi sebenar dia adalah sbg pengawet produk.. untuk lbh tahan lbh lama. Tp,ia bkn sahaja digunakan dalam produk kecantikan malah dalam makanan pun.. so,nape nak kata paraben dlm produk kecantikan ni bole sebab cancer.. pe pun, paraben ni ada gak had limit yg KKM benarkan..iaitu 25% yg plg maximum. So,penggunaannya dalah terkawal. Jika pemprosesannya menggunakan dlm kuantiti yg rendah ia tidak lah memudaratkan anda. Antara paraben yg biasa digunakan adalah Methyl,Butyl, Ethyl dan Propyl.. Macam Methyl ia adalah paraben plg ringan..dan pembuangannya melalui air kecil. Bagi Butyl,Ethyl dan Propyl boleh disingkirkan melalui pembuangan air besar.. Lagi satu, biasanya paraben ni tidak berdiri sendiri..dia mesti ada gabungan 3-4 jenis. Sebab tu bila tgk dkt ingredient mana2 produk mana ada 1 jenis je..at least mesti ada 4 jenis..untuk ia bertindak.. Tapi,anda tahu x yang paraben ni tidak aktif once bila terdedah kepada udara.. so,ketika itu ia telah mati.kerana telah terdioksida So,tiada istilah merbahaya lagi.. Info ini saya peroleh daripada beautician atau dikenali sbg beauty consultant sendiri mengenai kebenaran sume ini..
            Jadi,untuk pengetahuan pembaca sume.. Produk Aesthetic4skin tidak menggunakan bahan merbahaya spt hydrokuinon. Tapi,menggunakan buah bearberry sebagai gantian.. So,sangat selamat kerana ia adalah buah.. So,aesthetic4skin menggunakan sepenuhnya bahan semula jadi sbg ingredients penghasilan produk.. Cuma untuk pengawetan tidak akui ada paraben.. cuma kuantiti yg digunakan adalah plg rendah iaitu 0.1% sahaja daripada apa yg disyorkan KKM sgt jauh seperti yg diberitahu di atas..malah hanya 4 paraben di atas sahaja yg terkandung dlm produk Aesthethic4skin ini.. So,tiada kemudaratan kpd pengguna. Apa lagi,kuasa memilih di tangan anda. Anda yg menentukan apa yg anda inginkan untuk diri anda.. 

                        KEJELITAAN ADALAH HAK MILIK SETIAP INSAN


    Berminat ingin ketahui lebih lanjut boleh hubungi saya atau layari website ini :   www.aesthetic4skin4u.blogspot.com

Tuesday, April 10, 2012

Penangan Aesthetic4skin la nie...

Assalamualaikum...
Selamat malam !! Arini sehari suntuk duduk depan PC je.. Sudah beberapa hari ini memang sangat sibuk dengan bisnes..x sempat langsung nak update blog ni..Target hari2 kena capai.. Since hari rabu,aku fikir sales je..Sperti kata mentor/master trainer 69z Ahmad Zulfaisal,nak berjaya kena jadi listener,then follower,seterusnya sales person yang bagus..then, last skali baru la boleh jadi leader yang bagus..Kalau tidak pandai menjual,macam mana..Nak berjaya memang ada step dia. Tp,bila da berjaya nanti baru kita tahu yang kenapa kita layak berjaya dan kalau x berjaya, kena tau dan tanya diri juga kenapa kita x berjaya dan x dapat..yang tu hanya diri kita yang tau jawapannya.. Amboi,tgk abis semua apa yang Tuan Zul cakap aku keluarkan..Nak wat cne,da dapat ilmu mesti nak luahkan..excited sangat tgk dia berckp..duplicakasi la tu..hehehe~ ckit2 belajar..Pe pun,alhamdulillah semlm..tamat sudah kelas SCS bersama Tuan Zulfaisal selama 12minggu.. Setiap hari isnin malam aku xde kt rumah sebab hadiri kelas ni la..Bukan pergi berfoya2 tau..Tp,sedih la jugak..sbb lps ni xde la dgr coaching drpd dia lagi.. Best giler kalau dgr dia bercakap. Tegas2 dia kdg2 bercampur kelakar dan sangat sempoi cara dia ckp.. Hati dia mmg kering.. Bukan senang nak jadi fighter macam dia. memang terbaik..Aku pun berazam la nak jadi JUTAWAN mcm dia..one day. DOAKAN aku ye..
Minggu ni aku kena jumpa 10 org..itu adalah tugasan sbg networker..Mcm kt sekolah gak,kena wat latihan yang cikgu bagi. Kt cni,sama jugak la..kena la buat keje mcm yang cikgu suruh. Cuma ni cikgu networking la.huhu~ So,Sepanjang 2-3 hari ini,aku sangat2 sibuk keluar jumpa client tidak kira sama ada online dan offline..smpai waktu mkn pun x rasa nak mkn..xde rasa lapar lngsung la..punya la nak capai target yang leader aku da bagi..dan yg aku da decide. So,nak xnak aku kena dptkan la. Klu target kecik pun xleh nak capai..xyah ckp la yag besar2.. Hidup aku sepanjang 5hari tu mmg x terurus je..smpai nak msak pun x smpt..kemas umah pun ala kadar je. sume akak sedara aku yg wat..Dia pun pening tgk aku..apa lah yg bdk ni wat..kui3..tp,jumaat la aku terrelax ckit sbb parents aku dtg cni.. pe pun,lps rindu aku kejap even jmpa mlm tu je.. Then,aku gtau sabtu dan ahad aku bz..ada keje..Aku slalu suh ibu dan ayanh aku doakan dan restui apa yg aku lakukan..

Pe pun,aku sangat bersyukur kerana dikurniakan seorang leader yang agak hebat lagi creative.. leader aku yang ni mmg sgt creative..ada je idea dia..kalau kata xtau nak wat,tipu la..dia siap da bagi tools lagi.. kata2 semangat xyah cite..sentiasa bg support dan positive dgn aku di samping berbekal formula yang abg aku bagi oleh mentor dia.. iaitu DECIDE+BELIEVE+FOCUS+ACTION=ACHIEVE.. leader aku yg ni pun..sntiasa remind aku psal ni..Dia tersangat2 banyak membantu.. bagi support habis2an kepada aku since aku start wat bisnes ni.. Tanpa dia,xtau la apa jadi pada aku. x sia2 aku join dengan dia.Toceh,Tuan Syahir..hehe~ Klu korg nak tahu,dalam 5hari start hari khamis 5/4/2012,aku TT 16org x termasuk yg aku da set x jadi dan cancel.Tp,itu sebenarnya x ckup banyak..Sepatutnya aku kena table talk sehari 4.so,klu 5hari 20table talk la. yg tu,baru betul2 mantap la.. Tp,alhamdulillah..dpt close 8org..tp,5org yg beli..Minggu ni ada la ckit income masyuk..yg penting berbaloi..Jom follow aku sape nak wat part time..yg penting kena ada 3S-sabar,sanngup,sacrifice..:)  

                                                                   Pe pun,bagi aku..org2 yang aku close tu semua niat aku nak tolong dorg..sebab pada aku product ni mmg bagus lagi2 aku da cuba..so,yakin dan believe dengan kehebatan produk ni.. Tp,biasalah orang..takut nak beli,risau kulit x sesuai la..sensitive la..ada yang kata mahal la..Padahal,kita nak tlg kulit dia..kalau x nak tlg diri sendiri kesiankan lah kulit tu..cuba dulu baru tau..x rugi pun.. bagi yang kata ala,saya x pakai la product2 ni..tp,cuba tnya balik..ramai x yang pakai?so,jual la pada yang nak pakai..beauty ma..ramai yang cari..Mcm org yg jual kete BMW la..dia duk cite2 kehebatan kete tu seolah2 dia pkai..cuba tanya dia pkai ke? sat lagi dia pun kata "x pakai pun"..so,apa beza dgn yang ni..yang penting nak wat duit,kan.. So,cerita pada org yang nak guna la..Betul x? hehehe... 

Ni la..antara testimoni produk Aesthetic4skin





Amboi...panjang lebar plak aku bercerita arini.. terexcited plak..Da,da..igat target minggu ni..blm capai lagi.okay,kwn2...nak start semula keje..call client pun x abis lg tadi..ni,rehat kjp la..
Nway,nanti aku update lagi.. Doakan aku capai income 5angka minggu ni..Ameen~ 




Sunday, April 1, 2012

StAY iN HoSpiTaL....

Assalamulaikum... ehem,ehem.. batuk2 aku masih x hilang..
Harini,baru aku dapat menulis..2 hari aku xleh nak update pe2 dan online..aku terpaksa stay kt hospital..Lagpun,even aku bawak laptop ku..tapi,bukan ckup bateri dan xde broadband nak online pun..hmm... Malang sungguh nasibku time tu.. dengan keadaan aku yang x sihat..malam jumaat tu aku kena bergegas ke hospital dalam kul9pm lebih..malam tu aku kena tidur di hospital.. dengan ditemani kakak sedaraku.. Nasib baik la,anak sedara aku ni x meragam malam tadi.. pagi ni,kakak sedara ku pergi keje, so aku la stay sorg2 kt cni..boring gak la.. xtau nak wat pe la..Nasib baik ada, dapat sorg prospek yg aku boleh bercakap.. then,pastu aku xde wat pe.. baca surat khabar..duk layan cartoon dgn anak sedara aku ni..smpai la ptg.. Yela,nak online xde broadband..even laptop akak sedara aku ni ada dia tngalkan.. hospital ni x providedkan wireless pun..Dia ni yang sakit..demam smpai kena jangkitan paru2..ammonia..doktor la sahkan..yang penting bukan aku lah..hehehe
So,disebabkan mamanya kena kerja sebab da amek cuti 4hari jaga Irfan kt hospital.. Erm,irfan ni nama anak sedara ku..alhamdulillah..arini keadaan dia da bertambah baik..biasalah dengan makcik dia..(prasan plak)..hehehe~ btw, since ari 2,dia ada selera makan.. byk gak la dia makan..smpai ptg tu, aku lapar,then aku pergi la kuar nak pergi beli mknan kebetulan aku plak da lapar.. Aku belilah nasi goreng kt cafeteria hospital tu.. Ifran pun makan skali nasi yg aku beli tu..berselera gak la dia makan.. :) yang payah,bila time mkn ubat atau bg gas.. tp,ubat la plg dasyhat.. kena sampai 3org pegang dia..klu tidak,abis la ubat tu..mmg dia luih dan sembuh balik la.heee...seksa2 

Erm,pe pun..doktor kata kesihatan dia da ok..x demam..cuma doktor nak jmpa parents nk measure yg akak sedara aku ni bole bg ubat smpai betul2 ilang kuman tu.. pe pun,smpai la malam..mama dia x dtg2..akak sedara aku sorg lg pun x abis keje lg.. yang tu xyah cite.. workaholic..tp,dia ada gtau yang nk balik perak...pegi hospital tapah..mak long aku plak masuk hospital..Dia pun kena jangkitan kuman..huu~ mcm2 ragam la..aku sendiri pun risau dgn diri aku yang lendir batuk aku ada ketulan darah2 coklat.. Kwn aku nurse gtau tu infection..tp,ntah aku wat biasa je,,think positive je..klu sehari dua x ok gak,bru la aku pegi jmpa doktor semula... 
Erm,td aku fikir  akak sedara aku ni dtg awl la jgak..so,bole lah aku kuar jap..settlekan keje ckit..tp,last2 dia smpai hospital,da dkt kul 12 tgh malam.. last2 aku x jadi pun pegi mana2.. pe pun,aku tetap balik umah sebab kena la jaga si irman plak.. Irman,anak sedara aku yg second :) 

So,arini tu sepanjang hari aku bersama anak2 sedara aku je.. pe pun,mudah2an sales tetap move on.. 
daripada cni,ia betul2 mengajar aku erti bersabar..apa yang aku harap,moga disebalik yang berlaku ini ada kebaikannya..aku sentiasa berdoa kepada Allah..insyaAllah setiap pengorbanan yang kita lakukan ada hkmahnya..moga bertambah rezekiku..yang penting ikhlas membantu.. so,today..i'm start back my job..:)
  Pe pun, dorg la penghibur aku..bila xde dorg terasa kesunyian tu..