Sunday, December 2, 2012

NaPe perLu piLih NetWorkinG bkn BekerjA

Assalamualaikum...hari ini terasa nak share sesuatu yang agak serius ckit..Apa yang bermain di dalam kepala anda jika sebut atau ditanya soalan mengenai business? Mesti MLM yang bermain di minda kita,betul x? dan yang pasti akan keluar ni system piramid..pastu xyah percaya la benda2 ni.. menipu orang je keje.. betul x? then,paling ketara kita akan cakap,bisnes yang mengkayakan orang atas.. Tu je la jawapan org-org kita.. Yg paling dasyhat,padahal dia x pernah tau pun sebenarnya apa tu networking..tp,cuma dgr ckp drpd org lain je..

Pada saya,networking ni x salah.. cuma mcm mana cara pembawakannya. Klu org yang membawanya betul,bndanya jadi betul je.. Tapi, bila org yang membawanya salah, maka salah la jadinya..pastu,menyebabkan ia dipandang serong..terutama org yg menipu duit org lain..lepas je sponsor,lepas tangan.. Tapi,klu kita tgk..ramai je yg jadi jutawan terdiri drpd org networking.. kebanyakan yang kaya adalah org yg buat networking.. Anda kenal x Robert T kiyosaki?? Klu x kenal,nanti cuba google k.. Nak tau apa dia ckp?? "If I have to start my business again,i will choose networking..". Means,jika dia terpaksa bermula semula dalam bisnes,dia kan pilih bidang networking..So,apa mksdnya tu?? Nape beliau memilih networking? hmm.. Networking la pkerjaan yg tidak memerlukan modal yg besar dan risiko yg tinggi..tapi,mampu jana pendapatan yg mudah.. 

Pengetua saya pernah berkata,"Networking la tempat kita nak belajar berniaga sbnrnya. Tau x cabaran dan risiko berniaga di luar sana lbh besar? So,jika bidang networking yg mudah ini pun anda tidak dapat handle,bagaimana nak buka perniagaan besar di luar sana yg lg penuh cabaran? Dalam networking,cabaran kita plg besar adalah berhadapan dgn org dan plg teruk pun org tolak dan kena marah/maki je..tu pun,klu salah caranya. Tp,bukan ada rugi apa2 pun..Bidang networking inilah sbrnya tmpt anda boleh belajar utk manage organisasi dgn baik, mengatur strategi,menjaga dan mendidik anak buah,berdisiplin, berfikiran jauh dan luas sbg seorang pemimpin. So,segala ilmu perniagaan sbrnya dapat belajar di sini.. So,jika anda berjaya hadapi halangan di sini, tiada masalah utk anda membuka perniagaan anda di luar sana kelak kerana anda telah belajar bagaimana utk menguruskan segala hal dan menjadi seorang pemimpin. Pengalaman di networking memudahkan utk anda manage everything." 


Jadi,Inilah yang ingin diterapkan di  dalam MIG Academy. MIG Academy adalah Pusat Latihan Keusahawanan untuk mewujudkan community usahawan yg mempunyai ilmu utk mengembangkan perniagaan masing2 melalui internet sbg salah 1 cara pemasaran. Anda boleh pelajari mall dan blog yg mendalam di sini..Memang luar biasa.. Jadilah INSAN LUAR BIASA 5%.. Malah,training2 yg disediakan benar2 mengajar erti kehidupan dan bagaimana menjadi usahawan yg sebenar.. Setelah anda sertainya,anda pasti jatuh cinta dan berterima kasih..Ilmu2 yg cukup hebat dan bermakna buat diri kita..bukan sahaja bisnes,tp kenali diri anda.. Trainer2 di sana juga hebat2 dan mantap.. pasti teruja mendengar talk mereka..:) 

Bagi saya,nape pilih bidang networking??INilah jawapannya..Pe pun, MIG Academy is different than other.. THis is really real networking.. No money games.. 




Fikir2kanlah dan renung2kanlah.. selamat beramal.. dan apa yg plg penting,jangan sesekali judge sesuatu itu buruk selagi anda tidak tahu dan tidak kenal perkara tersebut tidak kira apa sahaja. Tepuk dada, tanya la diri.. 



Tuesday, November 6, 2012

membantu meningkatkan tenaga batin??

Product Spray Kesihatan dan Anti Ageing - Pur'LIFE..


Aik,hanya dengan spray je?? Betul ke boleh membantu bermacam2 masalah kesihatan? Nmpak menarik..packaging pun cantik je tgk..green color lagi..my favourite color tu..apa kaitan ntah..hehe.. btw, ramai da mencuba product ni dan sumenya memberi feedback yg positif.. x kira dari pelbagai aspek..bukan sahaja membantu meningkatkan tenaga batin k...huhu~ Ada yang kata kulit nampak tegang dan kurang kedut2 bg yg berumur..ada gak yg kata kulit bertambah licin.. tmbh energy la..snang bangun tido.. kurang sakit sendi2.. malah yg rabun pun kata da x rabun lagi.. dan mcm2 lagi la.. Nanti tgk apa dorg komen kt bawah.. 



Antara kandungan yang terdapat dalam product ini adalah 

  • Growth Factor Concentrate (GFCTM)
  • Apple Stem Cell Extract
  • Vitamin C
  • L-Lysine
  • Collagen Peptide
Apa kelebihan2 lagi yg ada pada produk ni??? Ada lbh kurang 16..Ni termasuk org2 yg da berkahwin pun sesuai.. Tp,sape2 yg da berkahwin je la tahu ye.. Diri ini xtau la..sbb kita ni x kahwin lagi..So,kena tanya org2 yg da kahwin komen la.. 

1) Memperbaiki struktur lapisan kulit dermis
2) Menegangkan dan menganjalkan kulit
3) Mengurangkan garis-garis halus dan kedutan
4) Anti radical bebas
5) Meremajakan sel kulit kulit menjadi lbh cerah,licin,lembab dan bersinar
6) Mengurangkan jeragat,Pigmentasi dan bintik2 hitam/putih
7) Daya penglihatan meningkat
8) Menguatkan tulang dan sendi
9) Tumbuh rambut hitam menggantikan rambut putih
10) Mengurangkan berat badan
11) Meningkatkan jisim otot
12) Merangsang keinginan seks serta mengembalikan saiz organ yang telah mengecut
13) Meningkatkan tenaga batin
14) Menguatkan daya ingatan
15) Menguatkan sistem imunisasi
16) Memperbaiki fungsi badan secara keseluruhan


Inilah dia..klu ckp mmg mcm x caya..so,kena cuba baru la tau betul ke x betul.. Nway, saya sendiri da cuba dan alhamdulillah...nmpk perbezaannya.. :)

Malah membantu utk penyakit2 lain juga sperti: buah pinggang,asthma, darah tinggi,kencing manis,migrane,resdung, rabun mata,parkinson,batu karang,hepatitis B,cancer,kulit,luekimia,sendi tulang,buasir,gout,stroke,nyanyuk,senggugut,sakit pinggang,sakit lutut,prostate,mandul,obesity,gastrik,tenaga batin dan lain2..


Ketahui lbh lanjut,boleh hubungi saya.. Stokis juga sedang diperlukan skrg... Sesiapa berminat utk menjadi stokis product ini, boleh PM saya.. 

Atau berminat nak mencuba, boleh order di sini..

Pur'LIFE order form
Full Name *

No ic: *

Address *
Street Address *

Address Line 2

City *

State / Province / Region *

Postal / Zip Code *

Country *

Phone Number *

###
-
###
-
####
Email *

Choose your product *
 1 botol-RM180 
 2 botol-RM300 
Special Instructions

Saturday, August 11, 2012

Hari BerSeJaraH...

Alhamdulillah.. Hari ini diri ini masih berada di bumi yang dipinjamkan Tuhan ini..:)

Moga diri ini sentiasa dimurahkan rezekiMu Ya Allah.. permudahkan segala urusan hambaMu yg lemah ini.. HambaMu ini hanya berusaha, Engkau yang tentukan..Jika ia bukan rezekiku hari ni,usaha keras bagaimana ia tetap bukan rezekiku.. Segala yang berlaku adalah ujian daripadaNya.. 

Hari ini,aku nak ucapkan terima kasih kepada JooWaal.com kerana ditabalkan sebagai JW Executive di dalam JooWaal.com.. JooWaal adalah sebuah company advertising yang memberi online tools marketing terkini yg cukup hebat.. JooWaal.com telah membantu ramai usahawan-usahawan dalam mengembangkan product mereka secara global.. Malah yang paling best, usahawan-usahawan yang menggunakan platform di JooWaal layak menerima profit sharing daripada company yang tiada di company advertising yang lain..

First batch JW Executive 
Satu Hati :)
Group mattes- Bakal2 leader perempuan!! 
My team 
Master Trainer Tuan Saiful - Thanks for your coaching on me :) 


Walau bagaimana pun, tanpa MIG Academy..aku tidak mungkin berada sehingga tahap ini.. MIG Academy la yang menyebabkan aku layak sebagai JW Executive di JooWaal.com. MIG Academy adalah tempat usahawan-usahawan menimba ilmu dalam menggunakan platform di JooWaal.com.. MIG Academy yang membantu bagaimana untuk memulakan perniagaan dan marketkan barangan anda secara online dengan menggunakan platform di JooWaal.com.. Kelas dan training yang disediakan cukup membantu. Di sini,kita dapat belajar untuk meningkatkan comminication skills, confident level, pengurusan masa, pengurusan kewanganyg betul, marketing sehingga menjadi seorang usahawan yang berjaya.. Misi MIG Academy adalah untuk melahirkan jutawan yang berilmu..
Bersama Pengetua MIG Academy
My teamwork and my dear leader Ahmad Syahir.. :)
Our big Family ;)
Bagi anda yang masih belum menjadi community di MIG, sertai kami sekarang.. Anda pasti akan rasai perubahan pada diri anda.. bukan sahaja bantu meningkatkan ekonomi kewangan anda malah diberi ilmu yang cukup manfaat untuk kehidupan kita..

Saturday, August 4, 2012

ReZeKi BuLan PoSE..

Assalamualaikum...alhadmulillah...Tuhan masih sayangkan diri ini.. Hari ini, saya masih berpeluang mengupdate blog ini dan bercerita kegembiraanku di sini :) Pe2 pun,diri ini sangat bersyukur ke hadrat ilahi kerana rezeki yang Tuhan beri padaku harini..Semuanya datang daripadaNya..

Dapatlah diri ini nak wat duit raya.. x sangka pun...wat sambil2 dan santai2 pun boleh jana pendapatan.. just duk online kt umah dan share2 dengan kawan keseronokan menggunakan sistem ini.. Sekarang mulai ramai yang menggunakan sistem ini.. Tp,diri ini terasa sangat beruntung kerana membabitkan diri lebih awal..yeaaaa!!! :) 

Nway, sistem yang saya guna ni mmg best.. Ramai org sudah mulai berniaga guna sistem kt cni.. So,jangan ketinggalan dapatkan software yang terkini..iaitu online tool terkini untuk anda jalankan perniagaan anda dengan lebih meluas.. Income masyukkkk.... boleh la beraya dengan gembira tahun ni...itu bagi siapa2 yang telah miliki sistem ini la.. 

Bagi saya, yang mudah sebab dapat guna sms blaster.. Snang nak anta ucapan raya dkt ramai2 org..dengan skali click saja. Kwn kt oversea pun boleh dapat. X luak pun my kredit..so,cheap..hehehe~ yela..mana x nyer..biasanya syarikat2 gergasi je mampu miliki sistem macam ni..sbb maher nak bolinya..x berbaloi den rasa... da la kos rm700-rm1000..pastu nak kena g register dengan telco lagi...byk betul keje nak wat..leceh,kan..pastu bkn boleh terus guna..baru la boleh topup.. Tp,yang ni..dapat je..topup,terus bleh guna..so easy...jimat kos pun ye..xde la semahal kt luar..pastu, leh guna sampai bila2 xde yuran bulanan pun yang dikenakan..BEST TU!! Now,ramai company yang mulai ambil sistem kt cni..


So,anda juga mampu miliki..terutama mereka yang ada bisnes sendiri..senang nak manage..Apa2 sahaja new promotion atau new information yang nak bgtau customer, boleh guna sistem ni.. x perlu la nak forward2 msg to everyone.. pastu,kita boleh set sendiri bila waktu nak send..kul bape.. 
senang keje..

 Selain tu,mall.. mall ni cukup terbaik.. siap diberi payment gateway lagi. Senang customer nak bayar barang kte. Guna la bank apa sekalipun pun, sumenya diterima.. even customer drpd oversea pun boleh beli brg kita. Apa yg kita perlu wat, letakkan picture barang yg kita nak jual sahaja.. Kelas pun ada..siap bagi tutorial lagi..boleh bawak balik umah klu x paham.. then,x paham lagi..boleh dtg kelas lagi..PERCUMA je... Da org nak beri ilmu free xkan x nak kot..Org yg xtau je x pandai ambil peluang..

BEST!BEST! Ambil la peluang ini sekarang.. belajar di MIG Academy...Pusat Latihan Keusahawanan Online.. pasti anda boleh berjaya di sini.. 


Tuesday, July 17, 2012

Adakah anda kenal diri anda

Basic Marketing Course

Assalamualaikum..semua... today, diri ini nak share cikit pasal training yang diri ini pergi last Sunday ari tu.. Training yang cukup menusuk hati.. Mengenal siapa anda... di mana anda berada sekarang.. Korang tahu di mana korang berada sekarang? Kalau diri ini beritahu pasti korg pun akan sedar dan mula berfikir.. Tp,ni la realitinya.. Kita ni sentiasa rasa selesa dengan keadaan sekeliling dan apa yang kita ada sekarang..BAHAYA,BAHAYA....

Dalam training ni baru la diri ini sedar siapa diri ini dan betul2 wat diri ini menjadi perlu berfikir.. Kita x sedar bagaimana keadaan kita sekarang...Apa makna ada degree dan belajar tinggi.. bagaimana hidup kita? Apa pencapaian tertinggi kte? Tahap mana kita berada dengan ilmu yang kita peroleh di universiti?

Adakah kita ingin ini sume?
Dapat pakai kereta Rm150K
Bagi ibu dan ayah rm500 sebulan
Beli rumah bernilai 500K
Pendidikan anak2
Melancong ke tmpat yang kita ingini
Mempunyai saving rm200K

Jadi,antara semua ni mana yg sudah anda capai?

Jika tidak, apa solutionnya?? adakah anda rasa boleh dapatkan semua ni? Anda boleh sebenarnya.. cuma mesti dgn cara yang betul.. Bagaimana? Join MIG Academy dulu la baru tau.. :) :)

Semasa BMC dijalankan di Champion Hall MIG Academy 



<<>>



Friday, July 13, 2012

We are the CHAMPION in the MaKing!!


APA ITU MIG Academy???? 

Diri ini ingin memperkenalkan sebuah pusat latihan keusahawanan online iaitu MIG Academy membantu mengembangkan perniagaan usahawan-usahawan di luar sana dengan cara mudah,pantas dan pastinya meningkatkan keuntungan anda bersama platform ini. 

MATLAMAT MIG Academy:
  • Membantu menjana ekonomi negara.
  • Membantu ahli-ahli perniagaan berniaga dengan lebih mudah dan efektif dengan jaminan kumpulan.
  • Menerapkan pengetahuan dalam bidang teknologi di kalangan masyarakat agar tidak buta IT.
  • Mengurangkan kadar kemiskinan dengan memberi peluang kepada semua insan menjana pendapatan.
  • Mengurangkan gejala sosial dan pengangguran.
  • Menggalakkan masyarakat Malaysia mempromosikan apa sahaja barangan mereka secara global setanding negara-negara di luar sana. 
Tool perniagaan yang  disediakan adalah yang terkini. Ramai yang telah menggunakan platform ini dalam menjalankan perniagaan mereka.. Dengan kelas intensif yang disediakan,mampu membantu orang ramai yang menjalankan peniagaan di luar sana mencipta pendapatan sehingga 5 angka kini. 




Bagi anda yang mempunyai perniagaan yang ingin dikongsikan dan sedang mencari-cari platform untuk mengembangkan produk atau barangan anda,di sini adalah tempat yang betul dan berkesan untuk perniagaan anda. MIG Academy ada untuk membantu.. Bukan sahaja di Malaysia tetapi ke seluruh dunia suatu hari nanti.. 


Anda juga boleh menghadiri penerangan PERCUMA setiap hari Isnin, Rabu dan Jumaat di Training Center MIG Academy.. Setiap hari tersebut, akan ada seorang peniaga/usahawan yang menjadi sponsor untuk lucky draw kami.. Ini juga adalah salah satu mempromosikan produk/barangan anda.. MIG Academy memberi peluang kepada sesiapa sahaja untuk berkongsi perniagaan mereka di sini.. 




::SAKSIKAN MONTAJ MIG ACADEMY:: CHAMPION!!



OFFICE ADDRESS::

MIG ACADEMY
No.26-1A, Jalan UP 1/5 Ukay Perdana 1,
Ampang,KL
013-3536145


Saturday, June 23, 2012

JaLan-JaLan ke???

Assalamualaikum.,apa khabar? Sekian lama,diri ini tinggalkan laman blog ku ini.. Tiada kesempatan masa je nak menulis sejak akhir-akhir ini.. 2 minggu lepas sibuk di penang..kenduri kahwin sahabatku..

Alhamdulillah..selamat sudah seorang sahabat rapatku di UIA diijabkabulkan..x sangka dia kahwin dulu...hehehe~ Itu namanya da sampai jodoh.. Diri ini tumpang gembira.. Moga dia menjadi isteri yang solehah kepada suaminya..dan si suami menjadi suami yg soleh.. pasangan ni adalah sahabat universitiku..kiranya,dua2 la kwnku..ngee3~ congrat korang...Doakan diriku pulak ye...hehehe~Ntah xtau bila..tunggu sudahh....

So sweet my friend ;)

Gambar kt atas tu,sorang lagi sahabat diri ini yang da selamat da..Ni lagi lama..bulan 2 hari tu..Pokoknya ramai da lama yang da berumah tangga..hihihi~ Yang diri ini sibuk sangat cite pasal orang2 yang kahwin ni apasal ek..hehehe... Anyway, congratz la kt mana2 kwn yg da selamat berlangsung... nak post sume mmg penuh la blog diri ni..ntah bape page gambar2 mereka je..kui3~ 


Ha, ni yang best sebenarnya. bila kawan duk jauh ni.. Sambil attend kenduri kahwin,sambil tu kita pun amek kesempatan la jalan2..hehehe.. Apa lagi,round penang la.. Ni antara tempat yang sempat dijelajahi di penang..wuu~

Taman Kota Lama 
Bukit Bendera
                                              
      Queensbay;)
Jom naik kabel car Bukit Bendera..;)


 Ni dia makanan yang orang kata sedap dkt Kota Lama..Mee Sotong~

Mee Sotong yang nampak mcm sedap...sedap ke????? huhu~

Diri ini dengan aisyah makan nasi goreng ayam je...layan~~
   
Nasi goreng ayam rempah 
ABC special
             

Yang terakhir,thanks to our friend yang duk penang.. Cik tqah..alhamdulillah ada hang..jimat kami...hehehe~  Hotel anda memang terbaik la..thanks serina bay.. Pastu bawak kteorang jalan2 di bukit bendera dan makan sedap2.. :) alamak,sayangnya cek xde gambarnya..;)

Itu jelah..kisah di Penang....xtau bila lagi nak sampai ke sana.. tunggu la kalau ada mana2 kwn yg kahwin kt sana lagi....hehehe

wassalam~

Thursday, May 31, 2012

Kisah hati

Assalamualaikum.... muncul kembali diri ini di blog ini.. Apa khabar anda semua arini? Arini diri ini nak luah perasaan ckit.. Siapa yang mengenali diri ini? diri ini garang ke? ganas ke? pe pun,nak gtau yg diri ini luaran memang nampak macam tu.. Tp,penyayang woo...hati dalam ni lembut..

Okay2..serius2.. Hari ini.. diri ini nak luahkan sikit.. benda yang touching la plak.. Ntah, bukan senang diri ini ingin membuat keputusan.. hati diri ini da la keras..macam batu.. Sudah lama terkunci..tiada siapa yang dapat membukanya.. mungkin belum temui kunci yang betul dan sesuai.. Tp,diri ini memang tidak mahu ambil tahu di mana kunci itu sekarang.. kerana matlamat hidup diri ini belum capai.. So,malas la diri ini nak fikir pasal tu,kan..
Tapi,tiba2 tanpa disedari.. Rumah hati ini telah diketuk oleh seseorang yang diri ini tidak kenal.. Asalnya diri ini tidak mahu membuka kerana diri ini tidak mengenali tetamu itu.. Tp,bila difikirkan dan mendapat nasihat orang lain, diri ini membenarkanlah tetamu itu masuk.. ye la,orang kata kita x boleh la sombong kan.. So,permulaan hanya memberi masuk untuk kenal siapakah dia ini yg dtg ke rumah hatiku? Apa hajat dia sebenar? hati ini risau kalau2 dia dtg nak buka pintu hati yg berada dalam rumah hati.. kerana pintu hati tu telah lama terkunci.. Tp,nama pun dtg rumah hati,mstilah nak ambil hati.haha~ pe2 je diri ini...Eh,boleh plak diri ini gelak tiba2.. Okay,serius2 balik...hehe..erm,tidak lama kemudian seorang lagi datang ketuk.. Diri ini terkejut kerana ada tetamu yang lain plak hadir.. Rupa2nya orang yang diri ini kenal..  Diri ini, nak x nak,berilah masuk juga sebab diri ini telah kenal. So,xpe la..masuk la dua2 dalam rumah hati tersebut.. Dua2 dtg dengan hajat yang sama.. Terkejut gak den... pe pun,x boleh salahkan mereka.. Mungkin telah sampai masa utk diri ini memikirkannya.. lgpun, hari2 diri ini berdoa supaya mendapat jodoh yang baik dan ikhlas menyayangi hati diri ini.. Malah,diri ini juga sentiasa menyuruh ibu diri ini mendoakan diri agar mendapat jodoh yang baik..
Erm,time tu,diri ini memang berjaga2.. kerana masing2 bertanyakan hati tersebut.. Sudah diri ini katakan bahawa pintu hati tersebut tiada siapa yang boleh buka lagi buat masa ini.. Diri ini pun layan la tetamu2 tersebut.. Tetamu yang memang diri kenal,biasa je la diri ini layan.. sebab da kenal..so,biasa je.. lgpun,dia memang kwn diri ini.. Tetamu yang sorg lagi, dia pun diri tgk sangat peramah dan tidak kekok dengan diri.. macam da kenal lama je dgn diri ini..So,diri ini tidak la kaku sangat.. masing2 sangat care tentang hati diri.. yang diri ini pulak,tidak mahu kisah pasal hati tersebut.. Klu boleh,nak biarkan ia terus kunci..
Tapi,tidak ku sangka..kunci salah seorang ada pada tetamu tadi.. Diri ini berasa sangat risau.. xkan la.. x mungkin je rasa.. Xkan kunci tersebut match dengan pintu hati diri.. Pada orang yang diri ini tidak kenal sebelum ini..Diri ini berdoa dan meminta petunjuk pada yang Esa..Adakah kunci sebenar ada pada org ini? Jika dia telah membukanya,memang dia ke yang layak mengambil hati tersebut? Diri ini pada waktu tersebut, berserah kepada Ilahi apa yang terbaik untuk diri ni.. Apa pun,terlalu cepat untuk diri ini beri hati tersebut pada tetamu tadi.. Adakah dia orang yg betul untuk membawa hati ini keluar dari rumah hati diri? Seikhlas mana dia boleh menjaga hati tersebut? Hati tersebut begitu sukar dijaga.. bukan sembarangan org dapat memahami hati diri itu.. perlukan kesabaran kerana hati tersebut ada impian dia..
Apa pula cerita tetamu yang ku kenal tadi.. mungkin hari ini dia tidak membawa kunci yang match dengan hati diri.. Tidak tahu la suatu hari nti akan ada kunci lain..Tp,buat masa ini hati tersebut mmg telah dijaga oleh tetamu tadi.. InsyaAllah,diri ini doakan tetamu tadi menjaga hati diri tersebut dengan baik jika tidak mahu hati tersebut pulang mengunci diri semula atau diambil orang lain..Pe pun, rumah hati ini tidak la tertutup.. sentiasa terbuka..dia tetap boleh datang untuk melawat diri ini.. walau pun pintu hati tersebut telah kosong kerana hati tersebut telah diambil orang lain.. Dia sentiasa menjadi sahabat terbaik diri ini selamanya..
Diri ini sentiasa mendoakan kebahagiaan dia..

Itulah cerita kisah hati diri ini.. Apa yang boleh dikatakan,hati dan perasaan tidak boleh dipaksa.. Diri ini sendiri juga tidak tahu bagaimana hati itu boleh terima tetamu tadi.. Tapi,even telah dapat membuka tidak semestinya dia boleh amek begitu sahaja.. Tp,dapat dilihat yang hati tersebut selesa bersama dengan tetamu tadi..Buat masa ini, diri ini membenarkan hati diri itu dijaga oleh tetamu tadi..Moga dia terus menjaga dan menjaga dengan baik. Moga ini adalah yang terbaik untuk hati diri ini..


       AMIN~  



Tuesday, May 22, 2012

Nak jadi networker?

Assalamualaikum.. Apa khabar sume ? Arini,xtau nak cerita apa.. 2 hari ni, sibuk siapkan  invitation card da siap.. untuk diedar kepada salon2 dan spa2.. boring plak arini.. Prospek pun xde..

Nah,sharing ckit.. 9 BOLA EMAS... mesti korg x tau kan..

1) Prospecting
2) Approach
3) Presenting
4) Closing/handling objection
5) Follow through
6) System
7) Bisnes triangle
8) Structure
9) Coaching

Ni la penting untuk jadi seorang networker.. kena la guna sume ni...Klu korg nak power, kuasai 9 bnda ni..confirm x heran punya siapa korg jumpa.. xtau nak share apa sebenarnya.. Tapi,diri ini tetap nak tulis.. so,tulis je la apa yang terfikir dalam minda..huhu

Nantilah.. ada masa, diri ini bagi tip-tip lagi.. xleh la bagi sume arini.. nanti nak tulis apa plak da abis sume reveal arini...kui3~

okay la,bye.. kang merepek2 je kang... jmpa lagi.. daaa

Sunday, May 20, 2012

FaCiaL TreatMent and Beauty SecRet ShaRinG

Assalamualaikum... Apa khabar anda semua? lama saya x jengah2 blog ni.. Sejak akhir2 ni x sempat je nak berblogging.. Last Sunday sibuk handle event.. Nama dia "Facial Treatment and Beauty Secret Sharing"..First time wat ni.. My position as pub and pro..hehe~ 2 minggu nak event mmg sgt penat.. Seminggu nak event da tabur flyers kt area Cheras sbb lokasi spa kteorg tu terletak kt Cheras,Bandar Tun Hussein Onn..Iaitu Zarraz Spa..Dgn mcm2 hal lain lagi dkt2 nak event..Dgn tempat x confirm..tarikh bertukar.. Then,last2 minutes tukar tempat plak.. Adeh,mmg pening dibuatnya diri ini..dan kwn2 yg memahami..Ada org2 tu.huu~ hanya kami je yg phm..ngee3~ tdo pun ntah pe2 je..dgn siapkan flyer dan video..



Sambil tu,tugas harian tetap xleh tinggal.. set appointment dgn client lain..Yg tu duty utama .. :) pe pun,video terpksa la tergendala sekejap..sbb kena focus on nak siapkan flyers yg asyik bertukar je.. Ntah la,no comment..so,sampai la skrg video tu tergendala..aiseh.. teruk2..x disiplin lngsung.. Kena ubah ni..(take note).hehe..

By the way, even mcm2 hal yang berlaku.. Alhamdulillah, segalanya berjalan lancar.. Participant yang hadir jugak berpuas hati.. Antara bnda yang participant dpt ketika itu adalah,facial treatment, skin scanning dan consultation drpd pakar beautician kami.. Terima kasih x terhingga kepada Pn.Ima Zara dan suami, Tuan Zulfaisal (mentor/ master trainer 69z) iaitu jutawan muda internet.. kerana support event kami.. sangat membantu.. InsyaALLAH,ada rezeki kami akan ulang semula event seperti in, malah lebih meriah lagi dan lebih baik daripada hari tersebut..

Excellent 69 Satu hati bersama master trainer Ahmad Zulfaisal dan isteri (beauty  consultant)



Banyak yang saya belajar daripada event tu.. Malah,siap jadi beautician skali..hehehe~ so,boleh la if anyone yang nak try facial or produk ni.. :)





Friday, May 11, 2012

Wah,LiMiTed EdiTioN...

                                                           Assalamualaikum... 


Alahmdulillah... dgn rezeki yang Allah beri kepadaku.. :)  Jualan semakin baik..sambutan produk sangat menggalakkan.. Ramai yang pakai,megalami perubahan.. cuma ada yang amek masa cikit la..Tp,sume nya berpuas hati dengn produk ini.. alhamdulillah.. Kita hanya berusaha..Apa2 pun,segalanya dengan izin Tuhan.. 


Okay,sempena Mother's Day ahad ni bersamaan 13 Mei 2012, ada promotion coupon voucher facial treatment & Beauty Secret Sharing bernilai RM350.. Bagi siapa2 yg membeli product dengan saya bermula arini,layak mendapat coupon tersebut dengan hrga RM70 SAHAJA.. Coupon valid pada 13 Mei 2012 sahaja..Tuntutan untuk selepas itu tidak diterima.. Kakitangan aesthetic4skin tidak layak menerima.. 


So,siapa yang berminat, boleh dapatkan segera dengan saya.. Berikan coupon ni pada org yg kita sayang..ibu,mama,umi, mak, isteri, mami, x ksh la apa saja panggilan..yang penting hargai pengorbanan mereka pada kita.. Xkan la, hadiah bernilai RM350 xleh nak bagi..sekali setahun... Klu biasa beri baju, jam, kek,belanja makan ke..kali ni tukar bg facial treatment pada mereka.. At least utk kecantikan diri mereka jugak. :) :)  Klu beli produk, tp x dpt nk pergi..leh bg coupon ni pada org lain.. So,xde la rugi.. at least,ada org da rasa mcm mana.. 


Selaki lagi, coupon ini valid hanya pada 13 Mei 2012 SAHAJA!! Jadi cepat..dptkan segera sementara masih ada 2 hari.. kerana coupon ni adalah limited kepada 30 org sahaja..Sekarang hanya tinggal 10 coupon sahaja.. 


Berminat,direct hubungi saya untuk tempahan seat..dengan deposit RM100 SAHAJA...











Monday, May 7, 2012

Mari Berblogging....weee

                                                                       Assalamualaikum..
Terasa sangat lama je tak upadate blogku ini..Busy la sangat kalah Perdana Menteri tu..Tp,mana tidaknya..PM ada PA dia yg bantu.. Kita ni mana la ada org nak manage..sendiri manage la.. Pe pun, xleh nak bandingkanlah antara kita dan dia. Ntah apa aku merepek ni..:) erm,nak cerita ni..Tiba2 excited plak.. Aktiviti hari ini..Start kul 9.30pagi smpai pukul 4ptg berada di Ampang..Attend Bengkel Power Online Business.. Siapa pergi,memang akan jadi power la..power rangers dalam Blog.hehe~ xde la..saje je..

Alhamdulillah..banyak ilmu yang diberikan oleh seorang blogger bernama Azhaan@cikgu Baba.. Malah turut x lupa jgak kepada Pn.Mastura (power emall).. caya la dorg.. Perkongsian mereka begitu bermanfaat kepada sesiapa yang ingin menjinakkan diri dalam dunia blogger ni.. Di sni, pelbagai golongan yang hadir dalam kelas blog tersebut.. Ada yang mempunyai bisnes sendiri tapi ingin go through online, ada yang baru nak start mengenali hati budi blog.. ada jgak yg sudah mmg ada blog,tp ingin mendalami lbh lanjut bidang ni..

So,daripada kelas ni..ku dpt jmpa bermcm2 org dengan reason masing2 menghadiri kelas blog ni.. Tp,yang utama untuk belajar bagaimana menjana pendapatan melalui blog.. Hrga pun berpatutan..RM50 sahaja.. Klu nak ikutkan kt luar lagi mahal..hehe~ Kelas pertama ni,mereka bagi semua org mengenali dulu hati budi untuk memulakan berblogging.. dari segi kekuatan mental dan fizikal..Ye la,bukan senang2 nak jadi blogger ni..lagi2 nak menjana pendapatan melalui blog. So,pelbagai tip yg diberi sebelum memulakan berblogging.. Kelas ari tu lbh kepada pengenalan.. apa yang kte inginkan daripada blog.. Next session semua yang hadir hari ni perlu bawa laptop untuk praktikal.. Fisrt class ni,dikira useful bg mereka yang ingin mengenal apa itu blog la.. Even, diri ini agak tahu.. tp, hari ini,diri ini belajar bagaimana untuk menjadi blogger yang proper dalam menjana income.. dapat la ilmu baru ckit...Diri ini berblogging sebenarnya hanya untuk suka2 je..

Now, bila mendengar cikgu Baba boleh collect 5 figure income hanya berblogging je,jadi teruja.. hari2 org order product dari beliau.. Ada la tip2 dia boleh sampai jadi cm2..Tu yg diri ini attend his class..Thanks Cikgu Baba.. Nak tau,kena attend sendiri la..Jom, next class.. Boleh blaja create dari awal..  :) :)




Sunday, April 22, 2012

BaHaYa ProDucT SkinCare..

                              Assalamualaikum...selamat petang semua :)

        Wanita memang jenis yang mementingkan kulit wajah.. Biasalah siapa xnak cantik kan?? Semua org nak cantik even meeka yg da cantik pun lagi nak cantik..Pantang keluar produk baru,nak cuba sesaja.. terutama sekali yg iklan kt tv tu.. Nampak cepat berkesan,lagi2 hrga pun murah.. Nak cuba sesaja.Betul2 pengaruh kaum wanita nie.. That's a reality. Memang xleh dinafikan. Tp,baguslah berusaha untuk mencantikkan diri.. Tp,msalahnya..sebelum membeli tu tgk la dlu kandungan yang ada dalam produk tu dulu..Jangan sebab terpengaruh daripada iklan,tgk cepat je ilang jerawat,cepat je putih..terus je beli.. sape xnak putih kan..tp, kita ni slalu silap,pemutih ni ada bahaya jugak. Berbeza dengan pencerahan.. Pemutihan mengalami process pengelupasan manakala pencerahan tiada process pengelupasan la. Mskdnya cantik tanpa sakit. Cuma amek masa..Tp,dalam keadaan selamat. Tp,xtau la aku asal ramai yang nk putih.. Sebenarnya kebanyakan mereka ni tidak tau istilah putih dan cerah..Putih itu wat kulit kita menjadi luntur,macam pakai clorox..Tp,org x sedar..yg dia tahu wat dia cantik je..x fikir masalah akan datang.Inilah kita..huhu~





     So,hyrokuinon antara bahan pemutih yg org selalu gunakan..Tapi,akui skrg produk yg ada hyrokuinon yg menyebabkan bahaya kpd kulit tidak dibenarkan dijual lagi. Pe pun,ada juga produk yg masih ada kandungan hyrokuinon terdapat di pasaran..cuma telah mendpat kebenaran drpd KKM mengikut kadar yg dibenarkan KKM sahaja. Biasanya hyrokuinon ni ada pada cream malam. Tp, anda tau x apa itu hyrokuinon ni? Hyrokuinon ni klu nak tau,ia adalah "peluntur film gambar".
Klu guna berterusan,ia akan memberi kesan buruk pada kulit wajah anda untuk jangka masa panjang. So,klu ada alternatif lain yg boleh wat anda cantik tanpa menggunakan bahan hyrokuinon ni nape x gunakan?  Skrg byk je produk yg boleh wat anda cantik tnpa bahan ni..Selagi kita boleh elakkan,cuba lah elak..




     Ha,ada lagi satu.. macam mana pulak dgn paraben? Yg ni mesti ramai yg kurang familiar. :) Tahu ke apa itu paraben dan apa fungsi dia? Ok, bg sape yg tahu advantage la pada anda dan sape yg tidak tahu ni saya nak bgtau.. Paraben ni juga ada org kata boleh menyebabkan cancer.. Fungsi sebenar dia adalah sbg pengawet produk.. untuk lbh tahan lbh lama. Tp,ia bkn sahaja digunakan dalam produk kecantikan malah dalam makanan pun.. so,nape nak kata paraben dlm produk kecantikan ni bole sebab cancer.. pe pun, paraben ni ada gak had limit yg KKM benarkan..iaitu 25% yg plg maximum. So,penggunaannya dalah terkawal. Jika pemprosesannya menggunakan dlm kuantiti yg rendah ia tidak lah memudaratkan anda. Antara paraben yg biasa digunakan adalah Methyl,Butyl, Ethyl dan Propyl.. Macam Methyl ia adalah paraben plg ringan..dan pembuangannya melalui air kecil. Bagi Butyl,Ethyl dan Propyl boleh disingkirkan melalui pembuangan air besar.. Lagi satu, biasanya paraben ni tidak berdiri sendiri..dia mesti ada gabungan 3-4 jenis. Sebab tu bila tgk dkt ingredient mana2 produk mana ada 1 jenis je..at least mesti ada 4 jenis..untuk ia bertindak.. Tapi,anda tahu x yang paraben ni tidak aktif once bila terdedah kepada udara.. so,ketika itu ia telah mati.kerana telah terdioksida So,tiada istilah merbahaya lagi.. Info ini saya peroleh daripada beautician atau dikenali sbg beauty consultant sendiri mengenai kebenaran sume ini..
            Jadi,untuk pengetahuan pembaca sume.. Produk Aesthetic4skin tidak menggunakan bahan merbahaya spt hydrokuinon. Tapi,menggunakan buah bearberry sebagai gantian.. So,sangat selamat kerana ia adalah buah.. So,aesthetic4skin menggunakan sepenuhnya bahan semula jadi sbg ingredients penghasilan produk.. Cuma untuk pengawetan tidak akui ada paraben.. cuma kuantiti yg digunakan adalah plg rendah iaitu 0.1% sahaja daripada apa yg disyorkan KKM sgt jauh seperti yg diberitahu di atas..malah hanya 4 paraben di atas sahaja yg terkandung dlm produk Aesthethic4skin ini.. So,tiada kemudaratan kpd pengguna. Apa lagi,kuasa memilih di tangan anda. Anda yg menentukan apa yg anda inginkan untuk diri anda.. 

                        KEJELITAAN ADALAH HAK MILIK SETIAP INSAN


    Berminat ingin ketahui lebih lanjut boleh hubungi saya atau layari website ini :   www.aesthetic4skin4u.blogspot.com

Tuesday, April 10, 2012

Penangan Aesthetic4skin la nie...

Assalamualaikum...
Selamat malam !! Arini sehari suntuk duduk depan PC je.. Sudah beberapa hari ini memang sangat sibuk dengan bisnes..x sempat langsung nak update blog ni..Target hari2 kena capai.. Since hari rabu,aku fikir sales je..Sperti kata mentor/master trainer 69z Ahmad Zulfaisal,nak berjaya kena jadi listener,then follower,seterusnya sales person yang bagus..then, last skali baru la boleh jadi leader yang bagus..Kalau tidak pandai menjual,macam mana..Nak berjaya memang ada step dia. Tp,bila da berjaya nanti baru kita tahu yang kenapa kita layak berjaya dan kalau x berjaya, kena tau dan tanya diri juga kenapa kita x berjaya dan x dapat..yang tu hanya diri kita yang tau jawapannya.. Amboi,tgk abis semua apa yang Tuan Zul cakap aku keluarkan..Nak wat cne,da dapat ilmu mesti nak luahkan..excited sangat tgk dia berckp..duplicakasi la tu..hehehe~ ckit2 belajar..Pe pun,alhamdulillah semlm..tamat sudah kelas SCS bersama Tuan Zulfaisal selama 12minggu.. Setiap hari isnin malam aku xde kt rumah sebab hadiri kelas ni la..Bukan pergi berfoya2 tau..Tp,sedih la jugak..sbb lps ni xde la dgr coaching drpd dia lagi.. Best giler kalau dgr dia bercakap. Tegas2 dia kdg2 bercampur kelakar dan sangat sempoi cara dia ckp.. Hati dia mmg kering.. Bukan senang nak jadi fighter macam dia. memang terbaik..Aku pun berazam la nak jadi JUTAWAN mcm dia..one day. DOAKAN aku ye..
Minggu ni aku kena jumpa 10 org..itu adalah tugasan sbg networker..Mcm kt sekolah gak,kena wat latihan yang cikgu bagi. Kt cni,sama jugak la..kena la buat keje mcm yang cikgu suruh. Cuma ni cikgu networking la.huhu~ So,Sepanjang 2-3 hari ini,aku sangat2 sibuk keluar jumpa client tidak kira sama ada online dan offline..smpai waktu mkn pun x rasa nak mkn..xde rasa lapar lngsung la..punya la nak capai target yang leader aku da bagi..dan yg aku da decide. So,nak xnak aku kena dptkan la. Klu target kecik pun xleh nak capai..xyah ckp la yag besar2.. Hidup aku sepanjang 5hari tu mmg x terurus je..smpai nak msak pun x smpt..kemas umah pun ala kadar je. sume akak sedara aku yg wat..Dia pun pening tgk aku..apa lah yg bdk ni wat..kui3..tp,jumaat la aku terrelax ckit sbb parents aku dtg cni.. pe pun,lps rindu aku kejap even jmpa mlm tu je.. Then,aku gtau sabtu dan ahad aku bz..ada keje..Aku slalu suh ibu dan ayanh aku doakan dan restui apa yg aku lakukan..

Pe pun,aku sangat bersyukur kerana dikurniakan seorang leader yang agak hebat lagi creative.. leader aku yang ni mmg sgt creative..ada je idea dia..kalau kata xtau nak wat,tipu la..dia siap da bagi tools lagi.. kata2 semangat xyah cite..sentiasa bg support dan positive dgn aku di samping berbekal formula yang abg aku bagi oleh mentor dia.. iaitu DECIDE+BELIEVE+FOCUS+ACTION=ACHIEVE.. leader aku yg ni pun..sntiasa remind aku psal ni..Dia tersangat2 banyak membantu.. bagi support habis2an kepada aku since aku start wat bisnes ni.. Tanpa dia,xtau la apa jadi pada aku. x sia2 aku join dengan dia.Toceh,Tuan Syahir..hehe~ Klu korg nak tahu,dalam 5hari start hari khamis 5/4/2012,aku TT 16org x termasuk yg aku da set x jadi dan cancel.Tp,itu sebenarnya x ckup banyak..Sepatutnya aku kena table talk sehari 4.so,klu 5hari 20table talk la. yg tu,baru betul2 mantap la.. Tp,alhamdulillah..dpt close 8org..tp,5org yg beli..Minggu ni ada la ckit income masyuk..yg penting berbaloi..Jom follow aku sape nak wat part time..yg penting kena ada 3S-sabar,sanngup,sacrifice..:)  

                                                                   Pe pun,bagi aku..org2 yang aku close tu semua niat aku nak tolong dorg..sebab pada aku product ni mmg bagus lagi2 aku da cuba..so,yakin dan believe dengan kehebatan produk ni.. Tp,biasalah orang..takut nak beli,risau kulit x sesuai la..sensitive la..ada yang kata mahal la..Padahal,kita nak tlg kulit dia..kalau x nak tlg diri sendiri kesiankan lah kulit tu..cuba dulu baru tau..x rugi pun.. bagi yang kata ala,saya x pakai la product2 ni..tp,cuba tnya balik..ramai x yang pakai?so,jual la pada yang nak pakai..beauty ma..ramai yang cari..Mcm org yg jual kete BMW la..dia duk cite2 kehebatan kete tu seolah2 dia pkai..cuba tanya dia pkai ke? sat lagi dia pun kata "x pakai pun"..so,apa beza dgn yang ni..yang penting nak wat duit,kan.. So,cerita pada org yang nak guna la..Betul x? hehehe... 

Ni la..antara testimoni produk Aesthetic4skin





Amboi...panjang lebar plak aku bercerita arini.. terexcited plak..Da,da..igat target minggu ni..blm capai lagi.okay,kwn2...nak start semula keje..call client pun x abis lg tadi..ni,rehat kjp la..
Nway,nanti aku update lagi.. Doakan aku capai income 5angka minggu ni..Ameen~ 




Sunday, April 1, 2012

StAY iN HoSpiTaL....

Assalamulaikum... ehem,ehem.. batuk2 aku masih x hilang..
Harini,baru aku dapat menulis..2 hari aku xleh nak update pe2 dan online..aku terpaksa stay kt hospital..Lagpun,even aku bawak laptop ku..tapi,bukan ckup bateri dan xde broadband nak online pun..hmm... Malang sungguh nasibku time tu.. dengan keadaan aku yang x sihat..malam jumaat tu aku kena bergegas ke hospital dalam kul9pm lebih..malam tu aku kena tidur di hospital.. dengan ditemani kakak sedaraku.. Nasib baik la,anak sedara aku ni x meragam malam tadi.. pagi ni,kakak sedara ku pergi keje, so aku la stay sorg2 kt cni..boring gak la.. xtau nak wat pe la..Nasib baik ada, dapat sorg prospek yg aku boleh bercakap.. then,pastu aku xde wat pe.. baca surat khabar..duk layan cartoon dgn anak sedara aku ni..smpai la ptg.. Yela,nak online xde broadband..even laptop akak sedara aku ni ada dia tngalkan.. hospital ni x providedkan wireless pun..Dia ni yang sakit..demam smpai kena jangkitan paru2..ammonia..doktor la sahkan..yang penting bukan aku lah..hehehe
So,disebabkan mamanya kena kerja sebab da amek cuti 4hari jaga Irfan kt hospital.. Erm,irfan ni nama anak sedara ku..alhamdulillah..arini keadaan dia da bertambah baik..biasalah dengan makcik dia..(prasan plak)..hehehe~ btw, since ari 2,dia ada selera makan.. byk gak la dia makan..smpai ptg tu, aku lapar,then aku pergi la kuar nak pergi beli mknan kebetulan aku plak da lapar.. Aku belilah nasi goreng kt cafeteria hospital tu.. Ifran pun makan skali nasi yg aku beli tu..berselera gak la dia makan.. :) yang payah,bila time mkn ubat atau bg gas.. tp,ubat la plg dasyhat.. kena sampai 3org pegang dia..klu tidak,abis la ubat tu..mmg dia luih dan sembuh balik la.heee...seksa2 

Erm,pe pun..doktor kata kesihatan dia da ok..x demam..cuma doktor nak jmpa parents nk measure yg akak sedara aku ni bole bg ubat smpai betul2 ilang kuman tu.. pe pun,smpai la malam..mama dia x dtg2..akak sedara aku sorg lg pun x abis keje lg.. yang tu xyah cite.. workaholic..tp,dia ada gtau yang nk balik perak...pegi hospital tapah..mak long aku plak masuk hospital..Dia pun kena jangkitan kuman..huu~ mcm2 ragam la..aku sendiri pun risau dgn diri aku yang lendir batuk aku ada ketulan darah2 coklat.. Kwn aku nurse gtau tu infection..tp,ntah aku wat biasa je,,think positive je..klu sehari dua x ok gak,bru la aku pegi jmpa doktor semula... 
Erm,td aku fikir  akak sedara aku ni dtg awl la jgak..so,bole lah aku kuar jap..settlekan keje ckit..tp,last2 dia smpai hospital,da dkt kul 12 tgh malam.. last2 aku x jadi pun pegi mana2.. pe pun,aku tetap balik umah sebab kena la jaga si irman plak.. Irman,anak sedara aku yg second :) 

So,arini tu sepanjang hari aku bersama anak2 sedara aku je.. pe pun,mudah2an sales tetap move on.. 
daripada cni,ia betul2 mengajar aku erti bersabar..apa yang aku harap,moga disebalik yang berlaku ini ada kebaikannya..aku sentiasa berdoa kepada Allah..insyaAllah setiap pengorbanan yang kita lakukan ada hkmahnya..moga bertambah rezekiku..yang penting ikhlas membantu.. so,today..i'm start back my job..:)
  Pe pun, dorg la penghibur aku..bila xde dorg terasa kesunyian tu.. 

Sunday, March 25, 2012

Serangan yang x abis lagi..

Asssalamualaikum..

I'm back.. Apa khabar? anda sihat x? Saya jadi semakin kurang sihat..wrghhhh...selesema ku dan batuk ku semakin teruk.. Da jumpa doktor? Baru jumpa semalam setelah seminggu seperti ini.. Eh,mana la korg nmpk aku macam mana kan.hehe~ maksudku. selesema dan batuk je x baik2..smpai suara pun da mcm rock..kasar beb..sape pernah ckp ngn aku tau la.haha~ 

Sebenarnya..aku ni jenis pemalas nak pergi jumpa doktor.. Selagi aku rasa bole tahan dan ubat sendiri,x perlu jumpa doktor..cewah, aku plak yang nk jadi doktor..hehehe~ Bukan apa,aku ni x suka nak makan2 ubat ni..Ntah penyakit apa la malas nk makan ubat. Tp,sape x sayang diri..sayang la.. Cuma 2 la aku.. org kata aku ni degil.. Erm,betul la tu. But, then..semalam sebab da 3hari selesema aku sentiasa ada bercmpur darah dan kahak aku pun sangat pekat dan kdg2 smpai ada darah jugak 2 la yg menakutkan aku.. Tonsil pun rasa cm bengkak je.. suara pun ilang2 dgn makan pun x lalu.. da berhari kurang selera makan.. Da la aku ni bdn cepat turun.. Klu x mkn mmg cpt susut la..hmm.. pe pun,alhamdulillah..doktor bgtau aku yang aku terhindar dari penyakit kronik la yang penting. paru2 pun ok.. cuma 2 la,saluran kapilari darah yg halus2 kt dgn bhg hidung aku 2, pecah sbb panas sgt disebabkan keadaan. pastu,maybe gosok hidung kuat sgt dan hembus kuat sgt. Lagi satu, ntah apa la nama aku x ingat nama scientific plak 2 kan..hee~ doktor kata 2 dr hidung gak..


Bahagian yang bertanda bulat itulah,antara kapilari darah halus2 ada yg pecah doktor ckp.. Dia bgtau upper respiratory..Then, yg arrow tu kering menyebabkan suara aku pecah..so kena lembapkan bahagian tersebut. cewah,da macam kelas perubatan plak aku ni..hahaha~ tu la,dlu cita-cita nak jadi doktor..tp,x kesampaian.. explain balik dari apa yg doktor bgtau je la..hee.. nsb baik la bukan bnda len..Risau gak aku,dulu pernah smpai x-ray dan ambil darah. Result,ESR aku tinggi dan dikira ada penyakit kronik. time 2 doktor kata awk ni da kena ckit jangkitan kuman pada paru-paru.. siap nk bawak aku pergi hospital da. Tp,aku je yg x nak..gtau doktor sabar dulu.. bg ubat apa yg ptot dulu dan balik tu terus aku ambil usana skali.. Aku plak nak jadi doktor kt c2..Tu org kata,aku ni mmg degil. degil bertempat la. :)  alhamdulillah,pas seminggu check balik..da clear.ameen.. doktor pun terkejut,sbb dia kata biasanya susah ESR nak turun. Tp,alhamdulillah..kuasa Tuhan,kita usaha je. Waktu tu gak,first time dpt MC 2 hari.
TP,aku ni jenis degil,kan..sakit2 pun keluar gak. Bagi MC,sehari je duk bilik.. Malam 2 da kuar.huu~

Sama la skrg ni,x padan dgn sakit..still gak pergi jmpa client. X jumpa pun, call or by sms or online.. Ntah,aku ni mmg x reti la nak duk diam.. Ada je keje aku nak wat.. X kira dpt ke x,yang pasti pada aku,wat je dulu.. 2 la bnda yang da diajarpada aku.. Rasa da immune dlm diri ni.. Klu aku x wat, abis lah aku.. So,selagi larat, berdaya dan mampu..teruskan wat.. Melainkan da x boleh sangat2..kan baru la rest kejap. itu pun, x leh lama2.. Risau je rasa.

Okay, nak selitkan ini statement untuk hari ini..hehe~



Alamak,ni aku nak g wat dulu mcm apa yg doktor nasihat.. wapkan hidung dgn air panas dan hembus melalui mulut. Bnda ni untuk lembapkan semula tempat yang kering sperti aku tunjuk dlm rajah 2.hehe~ Nsb baik x smpai yg ke bwh tu doktor ckp..Klu da ke bwh,itu da teruk la. 
InsyaAllah,aku akn jaga diriku ini baik2.. 
 Nway, doakan aku cepat sihat ye..
Wasssalam utk hari ini. c daaaaa~