Friday, September 23, 2011

Membuat Keputusan

Arini aku nk cerita pasal membuat keputusan..pada pendapat korg senang x nk wat keputusan??X kisah la apa2..
Bagi aku,keptusan la plg sukar nk wat dalam hidup terutama yang melibatkan perasaan.Setuju x??kadang-kadang aku sendiri x paham..mungkin itu adalah satu ujian bagi aku..setiap kali ada bnda yang penting aku perlu uruskan,msti ..ada bnda lain juga yang tidaksangka datang ketika itu..Da la aku ni jenis yang susah untuk wat keputusan..sabar je..dugaan2

Keadaan ini la yang membuat aku sering dalam dilema dan ragu-ragu..apa yang perlu aku utamakan.Tp,ada 1 masa tu..ia benar-benar mencabar dan menguji kesabaran aku..Aku perlu menyelesaikan 1 tugas yang sangat penting kerana ia adalah masa depanku antara hidup dan mati..Pada yang sama juga ad perkara yang melibatkan kawanku..Aku tahu,aku telah berkata akan pergi.. Tp,dgn keadaan yang begini,aku perlu utamakan orang len yang jauh lbh penting drpd event tersebut..

Aku pun kecewa di atas apa yang berlaku..Bukan kerelaanku.Pe pun,time 2 aku memang sudah bersiap bersedia untuk pergi..Tp,segalanya ketentuan Tuhan..Really x sangka jadi macam ni..Aku juga turut sedih.

Walau apa pun, aku tetap meneruskan urusanku..kerana ia lebih penting berbanding event
tersebut.Hari itu, aku telah mengecewakan 2 org sahabatku..Walau bagaimana pun, aku benar-benar minta maaf di atas apa yang berlaku..Lgpun,pada awl lg aku sudah beritahu yang 2 hari ini aku sangat busy dan mungkin tidak dapat nk join aktiviti bersama mereka..Cuma,tidak mahu kecewakan aku berusaha juga untuk meluangkan masa.Tp,nk buat mcm mana.Memang nasib tidak menyebelahi aku. Aku tidak dapat bersama mereka pada hari tersebut..

Sebenarnya dua hari berturut-turut aku telah mengecewakan mereka..Tp,itulah hakikat kerjaku.. AKu terpaksa pentingkan diri seketika..kerana ia antara hidup da matiku.
Apa pun,alhamdulillah..pengorbanan dan usaha ku itu berbaloi dan tidak kusangka sama sekali aku boleh berbuat begitu..Aku benar-benar fokus terhadap apa yang aku inginkan..
Cuma aku terkilan tidak dapat cabutan hadiah bonanza yang ditawarkan syarikat untuk
mereka yang join bersamaku pada waktu tersebut..In 1 day, aku key in for 6 person and every person have 4 account..dengan mengejar masa kerana promosi tamat pada jam 4ptg..betul2 menguji aku. Finally,aku memang tidak sempat disebabkan masalah2 teknikal dan perkara yang berlaku pada hari tersebut..Memang bukan rezeki aku kali ini..Xpe,aku anggap itu semua adalah ujian untuk ku..

So,nk kata di sini..tidak semua bnda yang kita inginkan,kita akan kecapi..
Kita sentiasa akan diberi pilihan untuk mendapatkan sesuatu..Sesungguhnya Allah itu Maha Adil. Dia tidak akan memberi kita memperoleh kesemuanya..dan kita sebagai manusia memang tidak perfect..Tidak semua benda kita boleh handle..Apa pun, ini adalah satu pengajaran buat diriku.


Tuesday, September 6, 2011

Salam Lebaran 2011.

                                         Tiba-tiba terasa nk post plak..huhu~
Alhamdulillah..raya tahun ni sama meriah tahun lepas..Cuma tahun ni terasa sekejap je dapat beraya..Apa pun,sepanjang aku berada di rumah,dapat makan makanan yang sedap2 je..hehe~jangan jealous..

Tahun ni first time ak,adik dan mak pakai baju kurung yang sama..tiba2 tahun ni nk boria plak.Ayah dan adik lelakiku biasa je. :) Ibu dan ayah tempat segalanya bagiku..mereka la yang sentiasa memberi sokongan kepadaku apabila aku dalam kesedihan..Malah, pengorbanan mereka memang tidak terbalas..Ibu,ayah akan ku balas jasamu..


Inilah dia my big family sebelah ayahku..orang-orangnya pun big size semuanya..huhu~Cuma abg shah dan isteri je xde..Biasa la org busy..Buat Abg shah yang xde bersama kami tahun ni kerana bertugas di Iraq..orang beraya di sini,dia berperang kt sana pulak.hmm...Pe pun, Selamat Hari Raya Aidilfitri...
First time kami bergambar di luar rumah..ada style.hehe~

Bergambar di hadapan rumah 
                        Gelagat di pagi raya..Time ni la sibuk masukkan kuih dalam balang..Ada yang sibuk makan..gelak tawa sume ada..begini la,bila berkumpul ramai..memang seronok..setahun sekali je mcm nie..


        

Di bawah ni,family belah mak aku pulak..Baru tahun ni kami dapat bergambar ramai..Kalau tidak,jangan harap..memang payah la..susah betul nk berkumpul ramai2 amek gambar.Ni,pun ramai lagi yang tiada.Kalau x,mau penuh ni..padat la agaknya.huhu~ Family mak aku ni ramai lagi berbanding ayah.Biasalah adik beradik 9org..Tp,3 org sudah meninggalkan dunia pinjaman Tuhan ini..
Pe pun sentiasa doakan mereka berada bersama orang-orang yang beriman..amin..aku sangat merindui mereka..Tp,Tuhan lebih menyayangi mereka..Setiap yang hidup pasti pergi..cuma masa je.Jadi,kita yang hidup ini kenalah sentiasa beringat-ingat..

First raya di rumah baru mak ngah...weee
Pe pun,anak buah baru dua org je..hehe~sorg yang aku dukung tu dan yg sorg lagi tu,duk tengah2..Dalam ni bakal menantu pun ada sekali..hee~tahniah buat afiq dan ayie yg da bertunang..malah calon bakal tunang pun ada sekali..tahniah buat alam..kak ngah plak nun jauh la bakalnya..huhu~yang tnggal cuma aku la yang still single..hee~insyaAllah,adalah tu nanti..tnggu la bila aku da capai impian dan target hidup aku..Buat mak dan ayah tersyg,harap bersabar ye..Bagi masa setahun untuk anakmu ini capai semua impiannya..23 still muda,kan..:))
cucu2,bakal menantu dan bakal tunang bersama atok (mak) dan nenek (ayah) :)


SEKIAN SAHAJA BUAT  RAYA AIDILFITRI KALI INI..2011~JUMPA DI TAHUN HADAPAN JIKA ADA UMUR YANG PANJANG.. Wallahualam

Mohon Maaf jika ada tersalah kata,bahasa dan mana2 yang tersengaja atau secara tidak sengaja..
Moga Tuhan sentiasa memberkati kita dunia akhirat..dan doakan kesihatan atukku..Alhamdulillah, kesihatan die agak baik selepas ambil usana..walaupun tidak pulih sepenuhnya lagi,sekurang-kurangnya ada perubahan..LUV U ALL MY FAMILY...