Sunday, June 26, 2011

Tidak pernah ku tahu selama ini..

Assalamualaikum...


Hari ini, aku pergi kenduri kahwin sedara yang dikatakan mak aku sedara atok aku daripada Arab..Lokasi di jalan gurney berhampiran pejabat felda..
Terkejut gak aku dengar..Orang arab mana plak ni??Siapakah mereka?sebelum ni memang aku pernah ada dengar2..Tp,x pernah pun jmpa mereka nie..huhu~
























Mak long aku kata..inilah keturunan kami..arab daripada bajalede..cm2 la bunyinya..ntah xtau betul ke tidak aku eja tu.haha~janji ada bunyi lede2 la..aku pun x paham..Btw,ni la first gathering kteorg bersama keluarga bajalede ni..Tapi,rupa kteorg x kuat ke sini..kebanyakan kuat ke arah atok prempuan aku (keturunan cina)..so,muka semua cina la..xde plak yg ikut arab..huhuhu~cina memang lagi kuat daripada arab..ish3

Inilah pengantinya..orgnya biasa je..:)
Wah,camera DSLR tu..hantaran die..

Antara barangan hantaran
Selesai sudah...:))
Pe pun,makanan die sangat sedap..berbeza daripada kenduri kahwin yang lain..x pernah jumpa lagi la aku kt kenduri tempat lain.huhu~
Dengan papdom,nasi apa aku pun xtau..lauk die ad fillet ikan,daging briyani,acar, ayam masak merah kot.Lupa plak..dessert pun macam2..kuih,buah,mcm2 buah plak.mmg kenyang la.:))





Moga Jumpa lagi keluarga bajalede yang hanya tinggal bape kerat je..dan mereka sangat peramah semuanya.Tidak sombong la..Malah,kebanyakan mereka semua pakai jubah je.Kelakar pun terasa jugak..sebab aku xpernah dengar nama keturunan arab bajalede...hurm. :)


Tuesday, June 21, 2011

WaNITa Yg MeNjaDi InspirasiKu..

Sumayyah binti Khayyath, syahidah pertama umat Islam yang menumpahkan darahnya demi mempertahankan keimanannya bersama suami dan anak lelakinya. Teladan istimewa yang wajar dikenang sepanjang zaman.  Sumayyah binti Khayyath adalah seorang hamba sahaya milik Abu Hudzaifah bin Al-Mughirah. Oleh tuannya, ia dikahwinkan dengan seorang lelaki asal Yaman yang bernama Yasir bin Amir yang merupakan perantau di kota Makkah. Kerana banyak mendapat halangan, Yasir meminta perlindungan kepada Abu Hudzaifah yang merupakan kepala suku Bani Makhzum.  Hasil perkahwinannya dengan Yasir bin Amir, Sumayyah dikurniai anak lelaki yang diberi nama Ammar bin Yasir. Melalui anak lelakinya inilah, pasangan Yasir dan Sumayyah mengenali agama Islam.  


Suatu hari, Ammar yang mula menginjak usia remaja mendengar khabar tentang kedatangan nabi baru yang membawa ajaran Tuhan. la pun segera mencari dan ingin membuktikan khabar tersebut. Sebaik sahaja mengenali Rasulullah s.a.w., Ammar pun terus jatuh hati dan langsung mengucapkan ikrar syahadatnya.  Mendapat khabar gembira, Ammar segera menceritakan kepada ayah bundanya. Berbeza dengan kebanyakan orang Quraisy yang anti bahkan memusuhi Islam, Yasir dan Sumayyah justeru menyambut gembira khabar gembira ini. Bahkan mereka kemudian mengikuti jejak Ammar untuk bersyahadat dan menjadi Muslim dan Muslimah.  Keislamanan yang awalnya disembunyikan akhirnya diketahui juga. Mendengar cerita bahawa keluargaYassir ini memeluk agama Islam menimbulkan kemarahan Abu Hudzaifah. la memaksa supaya keluarga ini meninggalkan Islam dan kembali kepada agama nenek moyang mereka yang menyembah latta dan uzza. Namun ketiganya berkeras mempertahankan keyakinan mereka. Seperti yang dialami oleh golongan awal yang memeluk Islam, Yasir, Sumayyah, dan Ammar mengalami banyak sekali halangan dan cubaan. Hal ini ditambah lagi kerana status keluarga mereka yang bukan daripada kalangan bangsawan Quraisy. Akibatnya penderitaan yang mereka alami keterlaluan dan mereka diseksa dengan kejam melampaui batasan kemanusiaan.  


Orang yang paling kejam menyeksa mereka adalah orang-orang yang selama ini melindunginya iaitu daripada kalangan Bani Makhzum yang dipimpin Abu Hudzaifah. Sumayyah yang merupakan seorang wanita, dihumban ke atas pasir, lalu tubuhnya ditimbus dengan pasir yang sangat panas.  Seakan belum puas hati, dada Sumayyah kemudiannya dihimpit dengan batu besar supaya ia tidak dapat bernafas. Lalu mereka memaks Sumayyah untuk mengimani berhala-berhala nenek moyang mereka. Namun wanita solehah ini tetap bertahan dengan keyakinannya kerana ingat janji Allah SWT bagi hamba-Nya yang bertakwa, iaitu syurga.  Yasir, Sumayyah, dan Ammar terus mendapatkan seksaan yang sedemikian keji. Mereka didera, dicambuk, disalib di padang pasir yang terik, ditindih dengan batu panas, dibakar dengan besi panas, bahkan sampai ditenggelamkan ke dalam air hingga sesak nafasnya dan mengelupas kulitnya yang penuh dengan luka.  


Suatu hari ketika Ammar sudah tidak mampu untuk menanggung penyeksaan, ia kemudian mengadu pada Rasulullah s.a.w. mengenai keadaannya. Rasul yang setiap hari datang memberikan sokongan lantas berseru, "Sabarlah, wahai keluarga Yasir. Tempatyang dijanjikan bagi kalian adalah syurga."  Sekalipun berat seksaan yang diterima, namun ketiganya tetap mempertahankan keislamannya. Ketika berada dalam keadaan sedar, tidak ada satu pun kalimat yang teriontar dari mulut ketiganya kecuali kalimat "Ahad..Ahad.." seperti yang dilontarkan Bilal bin Rabah. Hal ini semakin meningkatkan amarah orang Quraisy kerana gagal melunturkan keimanan mereka. Hingga suatu ketika, orang Quraisy berasa putus asa dengan keteguhan iman ketiganya, mereka memutuskan membunuh Sumayyah. Adalah Abu Jahal yang melaksanakan perbuatan keji tersebut. Dengan tombaknya yang runcing, Abu Jahal menjadikan Sumayyah mujahidah pertama yang gugur di jalan Allah apabila tombak tersebut menembusi dada Sumayyah.  Menjelang wafatnya, tidak sedetik pun Sumayyah menggadaikan keimanannya. Sumayyah binti Khayyath simbol ketabahan hati, kekuatan iman, dan ketangguhan jiwa seorang mujahidah. la rela mengorbankan segala-galanya, termasukjiwa dan raganya demi Islam. 

Sumayyah binti Khayyath syahid dengan meninggalkan teladan yang luar biasa. Tidak hairan ia menjadi wanita yang sangat mulia dengan keberanian dan ketabahannya. "Apakah manusia itu mengira bahawa mereka dibiarkan (sahaja) mengatakan: "Kami telah beriman" sedang mereka tidak diuji lagi?" (Surah Al Ankabut, ayat 2).


Ketabahannya mmg tidak dapat ditandingi..aku sgt mengagumi wanita sepertinya..Aku juga ingin menjadi sepertinya dalam menempuh apa saja dugaan sama ada dunia dan akhirat..
Ujian yg beliau hadapi lbh mencabar jika nk dibandingkan dgn diriku..Ak msti menjadi seorang yang kuat..

Lagu Hijjaz "summayyah" sering menjadi tatapanku ketika aku hilang kekuatan begitu juga "puteriku sayang" (^_^) 



BerTandang D' Kuala Terengganu Smbil Bersantai...

Hai...Rasanya da lama x menulis..begitu busy 2 minggu lps..smpai xde masa.hehe~

So,arini tiba2 terasa nk kongsi sesuatu plak..weekend yg cukup mengembirakan..hooray
Last Friday,i took a leave because want to follow my parent g Terengganu..Ni,bkn holiday sebenarnya..Tp,attend kenduri kahwin..ngee3~My cousin (lelaki) ni kahwin ngn anak org terengganu..So,kena la pergi ke sana.Smbil2 2 jalan2 skali la kan..da alang2..hehe
Ak dan family bertolak pg drpd Muar kul 9pg.Otw ke terengganu convoy 2 kete.Ayahku and pakcikku (drpd Puchong).Kteorg bertemu di hentian Jabor meneruskan perjalanan ke ganu kito.Agak la lama..Dlm kul 2 lbh cm2,kteorg singgah di cherating dlu sblm meneruskan perjalanan ke k.terengganu..Mkn di tepi pantai dengan angin sepoi bahasa..wah,bestnya..malangnya,lupa nk amek gmbr di stu..huu~

Then,meneruskan perjalanan yg ambil masa lbh kurang 2 jam lbh lg utk smpai Terengganu..Kul 5 br la tiba di kuala Terengganu menuju ke homestay yg tidak jauh drpd pantai..suasana yg cantik dan menarik.Tp,malangnya homestay tmpt kterorg duk 2,mcm2 problem..buruk 2 x kisah sgt la.Tp,dgn xde dapur dan sinki..bilik basah..berlendir dgn air.kipas x leh gne.adeh~ asl la teruk sgt..x jaga sungguh perkhidmatan..makcikku sorg ni da x puas ati da.Msalahnya hrga x berpatutan dgn condition tmpt.pe pun, nk wat cne sbb da byr..so,kena la duduk gak.bilik mmg la ad byk.5 bilik..tp,2 la mcm ak katakan td.air-con pon x bpe ok.Toilet pon problem..susah2..nk mandi pon pyh.

Then,makcik ak decide nk cancel utk 2nd and 3rd day.Means,nk cari hoemstay len sbb x puas ati dan xleh nk duk dgn tmpt cm2..Pakcik ak ni plak da la da byr full kt tuan umah 2.Then,t'pksa kol gtau yg kteorg nk cancel sbb x puas ati dgn condition umah dan mntk tukar umah len.Rupanya,tuan umah 2 ad byk umah..Then,die kta ad dkt ngn c2..tp,umah papan..TP,sok la br leh msuk.Mlm ni xleh sbb ad org.so,esknya lps kenduri kahwin g la tgk umah 2..Alhamdulillah umah ni ok lg la drpd yg nie..nsb baik..klu x abis la makcik 2 kene ngn makcik ak ni..huhu~

Pe pun,mlm ni kene la tdo kt umah nie..kteorg perempuan duk bilik yg paling besar dan plg ok..ad 5 buah katil.hehe~air-con pon agak ok.byk2 bilik,blik yg ak duk ni air-con die plg ok.nice~so,yg laki duk la blik yg biasa je..air-con 2 ad..tp,kurang sejuk la.
Tp,ptg 2..smpt la kteorg kuar g jln2 jap.g umah sedara makcik aku..di pulau duyong kot.(x clap la)..lupa plak.hehe~Tp,view drpd umah die sgt cantik..ad smpan2 berlabuh dan nmpk masjid kristal.Smpat amek gmbr la kt c2..:)
Masjid kristal
Jeti di umah sdara makcikku
Lps 2,baru la kami g ke masjid kristal..solat maghrib kt sana terus..mlm 2, xde pe aktiviti just duk umah..lgpun sok kene bgn pg nk g ke Kuala Berang..umah pengantin perempuan.

2nd day..
Breakfast di medan selere berdekatan homestay..Mcm2 mknn ad.. kuih,nasi lemak,nasi dagang,nasi kerabu,roti canai.Tp,ak..roti canai gak yg m'jadi pilihan.hehe~After breakfast..bertolak ke umah pengantin prempuan dgn convoy 6 buah kete..Perjalanan,ambil msa lbh kurang 1 jam nk ke sana.Umah bakal pengantin prempuan ni dkt ngn air terjun rupanya.Air terjun sekayu..ptot la msuk jauh msuk ke dlm..hmpir penghujung gak la..br nmpk masjid(nikah di masjid).So,ak fikir lps ni bole la g kjp tgk air terjunnye..hehehe~
ayah dan pakcik2 sempt berposing sblm berlngsung majlis akad nikah :)
pe pun..lps sume da selesai,pihak pengantin prempuan kta kul 12.15 bole la gerak ke rumah..ala,cmni..mne smpt nk g snggah air terjun 2..hmmm(nada kecewa)..da la x tau g bila lg..:(
Akad nikah


muka kecuakan abg Naza ;)
Pengantin bergambar bersama family lelaki

berarak ke rumah pengantin perempuan
Mempelai yg selamt disatukan akhirnya..alhamdulillah
Selesai sume majlis..kami dijemput mkn.Tp,tmpt die sgt pelik..Mereka tidak menyediakan meja utk mkn bg tetamu yg dtg..Tp,hnya kerusi.Mknn biasa la buffet kan..Pas2,xde nasi minyak k.Tp,nasi putih dgn hidang lauk spt ikan baung masak asam tempoyak..dgn ad kerabu mangga,sup daging, sayur kacang.sdap2..yummy..Tp,lauk pengantin biasa2 je (ikan bawal msak merah, ayam msak merah,daging kicap,daging rempah).

Majlis makan beradab
Then,balik drpd kenduri we moved to other homestay...tp,still dkt dgn pantai..hehehe~umah ni pon ad 5 bilik gak..tp,ok lg la drpd umah yg 1 lg 2..mmg teruk la..Ak pon x snggup duduk.Klu ad gmbr msti korg terkejut..sbb sgt teruk condition die.mcm umah yg ditinggalkan lama.Lantai pon teruk.Pe pun,enjoy la g sana..lps je pndahkan sume brg..bermula la journey kami..g ke pasar payang..mcm2 ad..smpai xtau nk beli kt siapa..huhu~hrga pon lbh kurang je..sma je sbrnye..hehe~brg mknn sume kt bhg bawah..kt bhg atas plak pakaian je...byk la kain,tudung kt c2..smpai xtau nk beli.Tp,hrga biasa la..mahal je..nk2,kte ni bkn org die kan..nk ckp ganu x reti.hahaha~
rumah penginapan kami dr pandangan jauh.x amek dkt pon.hehe~
 Tp,bole la..sutera biasa la mmg mahal kan..Ak beli selendang je..dpt gak la murah..hrga die rm20..so,mntk2 kurang..die bg amek 2 dpt rm30.yes2..(suka2).Selain 2,beli brg mknn..ak beli keropok,kuih sarang burung..2 je.hehe~Keropok lekor dan keropok kering beli kt tmpt len.Special pnye..sok br g tmptnya..tp,da tmpah la.hehe~tmpahan family kteorg plg byk..
Da abis shopping sume,smpai umah ptg..Ptg 2 plak,kteorg beriadah di tepi pantai..ambil angin pantai.bentang tikar duk rmai2 kt c2..nyaman2:)

Menikmati pemandangan di tepi pantai..
Mlm 2 plak..kteorg mkn besar d umah sdara makcik aku..wahhhhhhhhh...mmg x leh bla..besar btol ikan bakar die.Klu bole amek gmbr,d amek da..tp,kt umah org,xkan nk amek plak kan..malu je.Sume mknn laut die sediakan.mmg mlm 2 kteorg mkn special..mcm2 ikan tuan umah 2 hidangkan.Antaranya,ikan ayam laut bakar,ikan pari bakar,ikan cencaru goreng bersalut cli,sotong bakar(curah sambal).sdappppppppp sgt x terkata..sambal ats ikan 2 yg sdap 2..slurpppp..hingga licin pnggan mkn..:D dgn ujan yg sgt2 lebat kt luar..pas2,die sediakan plak dessert caramel..sdapnya..mmg berbaloi la mkn mlm 2..best2.Tq pakcik halim dan keluarga kerana menjamu kami dgn hidangan yg sungguh sdap.:)

3rd day..
Pagi2..lps subuh..mak da ajak g cari breakfast..ak pon follow je la..kali ni cari mknn kt tmpt len.hehe~Then,belikan je nasi lemak utk mereka yg di umah..balik je umah,kuar balik nk g cari ikan plak..tp,duk cari2 jalan nk ke tmpt ikan 2 smpai da kul 9 lbh nk kul 10.Ikan pon da x byk..beli la pe yg ad.Pakcik aku beli sotong besar dan ikan ckit..ayahku pon beli sotong.then,snggah umah org jual ikan kering plak.byk btol tmpt snggah.last skali da nk kul 12,g la ke tmpt pembuatan keropok lekor yg famous di situ..sbb tmpahan die kta tmpahan kteorg leh amek kul 12.
wahhhhhh,sungguh x kusangka ramai giler org.cuma x gila lg je la.hehe~Yg dasyhatnya..smpai ad mesin amek no.mcm kt counter..Yg tempah,tempah.Yg baru nk tmpah len.Yg beli siap goreng len.sentiasa queue la.x pernah putus.Br je angkat,abis..bole mkn c2 skali la smbil tnggu giliran.Periuk dia utk rebus keropok je ad 10 buah yg sgt besar.Dorg da la gne kayu api plak 2.Bersusun kayu api kot.bkn pkai gas tau.Nmpk la dorg wat keje.Sorg menguli,sorg bentukkan,sorg menggoreng.Sorg melayan.ramai la pekerja die.Pe pun,mmg sgt sistematik kerja dorg.TErbaik la..:) Nma kedai die B.T.B 2209.Kdai die biasa je.xde la nmpk gah ke ap.mcm kedai mkn je.Nk tau,sdara makcik ak kta sehari collection die mencecah rm20,000 tuhh..pergh~tp,bila tgk mmg padan pon untung sebyk 2..
Tp,ruginya ak..asyik x amek gmbr setiap tmpt yg ak g..haishh~so,x dpt nk tnjuk tmpt keropok lekor 2..Nti la bila g lg,ak msti x lpskan peluang amek gmbr kt sume tmpt.(pngajaran nie)..;)

Now time to back to KL...berkemas la sume..Kul 1 lbh,bertolak..DLm perjalanan,smpt snggah beli satar..pas2 mkn dlu..byk kdai mkn,tp sume lauk cm da xde je.So,kteorg mkn je la ap yg ad..
Bermula perjalanan balik ke KL..Selamat tinggal Terengganu..hehehe~ Kami tiba di KL jam 9 mlm..di perhentian genting sempah..kami sume berpecah.Ak pulang la ke tmpt aslku..UIA la (ayahku anta).Pe pun percutian yg menyeronokkan even ramai yg xde termasuk 2 org adikku..Hope next time bole g rmai2 lg ngn sume family..yeayyyyyyy
k la..2 je utk kali ni..nak balik da..abis keje.Kt tmpt keje pon smpat plak update blog.hahaha~ (Boring td)
K la,bye..nti klu ad cite lg,aku cite ye..hehehe~
my family
My parents tersyg..
Pak Ngah yg always cool jer..

Orang ganu yg hidang mkn mkn mlm special kami..trima kasih pak cik Halim








Sunday, June 5, 2011

sEdihNyA...

12:37 PM 5/28/2011

Ntah nape tba2 ak trasa nk menulis arini..Hatiku btol2 trasa sdih arini..Trasa kehilangan pon ad.Da la smbil dgr lagu sdih..Ni,bt ak terigat memori ketika bersma2 berjuang dlm business..sntiasa memberi semangat kepada ak yg br msuk ke dunia business..Dialah jgak superman bgku..yg kuanggap abg selama ni..susah dan senang,die pasti muncul dan akn bntu ak..Malah kehidupan ak sdah agak ad perubahan..cara pergaulanku,pemikiran dan attitude ad gak sdikit berubah.Ak begitu rindukan suasana dulu..Tp,semuanya 2 berlalu begitu sahaja..Tetba rase nk luahkan plak pe yg berlaku ketika permulaan ak memulakan bisnes nie..

Perkara yg paling ak tidak dpt lupakan adalah bila ketika ak ad prospek di Kota Tinggi,Johor..Dia yg kuanggap abg td snggup membawa ak pergi ke sna ditemani sorg bisnes partner ak dan adiknya..Perjalanan lbh kurang 8 jam..kami bertolak pg dan smpai di sna dlm kul 6ptg..hanya 1 hari ke sna.Hnya utk jmpa sorg prospek ni sja..1 jam slps 2 kami bertolak balik.giler la..tp,dia snggup berkorban.Pe pun kami dlm business ni bekerja in team..Another two car tnggu di JB sbb dorg g jmpa prospek len.

So,smpai je JB,agak mlm..dlm kul 12 lbh cm2..kami semua xtau sma ad nk meneruskan perjalanan atau tdo di mna2..Akhirnya decide utk g ke umah atok 1 of my bisnes partner ni..di batu pahat.kami semua bermlm di sana.Pg 2 bertolak plak ke Muar,snggah umahku kejap.Then,back to KL.while another 2 my bisnes partner go back to ganu coz ad urusan di sna plak.kami yg 2 kete ni pulangla ke KL~Really2 tired.Kesian kt driver2..tp,dorg mmg best la..hebat.korban habis utkku.Time ni,cuti semester..So,ak mmg korbankan cuti la semata2 nk kejar platinum ak yg hanya tnggal x smpai 2 weeks..I'm really2 sorry to my mother because i cannot stay home lama..:( Pe pun after i complete my mission,i'll be back..

Ketika ak start wat bisnes ni..aslnya ak x bpe nmpak sgt pun perjalanan bisnes nie..cm bler2 gak la..ntah pe2 je..cne nk dptkan prospek..xtau nk start cmne..huu~Tp,dgn bntuan mereka2 yg hebat,lama2 ak dpt idea dan sedikit sebyk ak belajar..wlaupun ak xdpt platinum spt yg diinginkan,tp ak ttap enjoy dan bertrima kasih kpd leader2 yg bersusah pyh m'bntu aku..tidak kulupa jasa mereka..They are great people that i've met.They are very helping..they are also my family and great brothers I ever have.

My bisnes partner (Group BOSS)..Cuma azahari x dpt bersama kami ketika ini :)
Ad 1 lg bnda yg ak really dlm ingatan smpai skrg..Any activity we're doing together..I'm really2 enjoy with them..They always bring me out either eating or hang out at the place that i never know..huhu~bcoz of them gak la ak dpt mkn mknn yg ak xpernah dgr dan mkn.hahaha~very funny..mcm jakun plak ak.Kami pernah hang out pegi karok,main bowling,pusat game,tgk wayang dan pnjat broga hills..ha,main futsal pon ak pernah..hehe~ with them,byk bnda yg ak xpernah wat,ak wat..hihihi~malah,smbil berprospecting pon leh jln2 gak.Lps je abis jmpa prospek,kteorg g dataran merdeka..tgk suusana mlm kt sna.best2..mcm bdk2 pun ad.Main tangkap2 bola la..

Nk tau,ad skali 2,kteorg pegi Unisel..jmpa business partner kt sna..tp,bnda yg plg best kt c2,lps kteorg mkn kt satu kdai mkn ni..dorg ajak snggah kt 1 cafe ni(x igat nma die)..dorg kta,ad gtau yg kt c2 biasanya akn ad penyanyi dtg..Tp,xtau la btol ke x.So,ak pun follow la gak..duk2 cm xde pe2 pun..Dorg cm da igat kne tipu..ak pon layan je la cite cartoon yg ditaynagkan tu je.tp,rupanya..x lama 2 kan..mmg btol la,ad penyanyi wat performance kt c2..Dia adalah Amir UKAYS...wahhhhhhhh~ak sgt terkejut sbb die btol2 berada dpn ak..cm x caya je..yg plg tdak dpt ak lupakan bila die menyanyi dan pergi ke arah ak 2..smbil mendagu dpn ak..mna x nye..ak duk dpn kot.haha~tersipu2 malu ak dibuatnya.x terkata pe la:p (dlm ati suka)ngee3~ Dia ad gak nyanyi lagu favourite ak 2..~Bila Diriku Disayangi~ bertuah sungguh ak time 2..hehe~

Amir Ukays'.hehe..
 Btw,byk bnda gak ak blaja..Mcm2 gambaran dorg gtau ak.Cuma kdg2 x dpt gak catch up..(trasa slow learner la plak)..Paling dasyhat yg berlaku pd diriku,ak mulai berani,confident dan really2 tabah dan kuat..skrg,xde istilah give up dlm kamus hidupku..Even,ak sorg ak ttap dgn pendirian ak..perjuangan msti diteruskan.Ak kne build my network..to be a googd leader..dan get the knowledge from other people who have been success..even sesusah mne.2 la die perjalanan hidup yg sebenar..Pe pun ak sgt merindui mereka sume..Bila la kami dpt kuar bersma lg..Ak sntiasa ntikan saa2 tersebut..Tp,xtau la..adakah sejarah mungkin berulang???

President and Chief Operating Officer USANA Health Sciences Inc.

My Great Leader ;)

Annie Low(my inspire in USANA)