Wednesday, April 14, 2010

Buah Quini dan mangga..








Erm,yummy2...sedapnye.Ni baru sebut da terliur,blm rasa lagi. hee~Klu anda btol2 kenal,yang mne satu kuini dan yang mne satu mangga?Klu anda x dpt bezakan..xtau la nk ckp.hoho...
Pe pon, korang sume pernah dgr x nama 2 buah ni.Kalau mangga tipu la x pernah,kan..Tp,kalau quini x pernah leh consider la sebab buah ni jarang dan susah sikit nak jumpa.Kalau ada pon mahal:) Nway,di rumah aku ada pokok quini dan pokok mangga.Kat cni bkn la nk cite tentang apa beza die buah quini and buah mangga 2.Tp nk gtau kt cni yang cuti sem kali aku amat bertuah sebab buah quini ni tengah banyak berbuah. Buah mangga pon sama gak.Kira sama2 bersaing la.hehe~Kami sangat puas la makan 2 buah ni.Buah mangga xyah cite sgt la besar,manis plak 2..kacukan quini+mangga ktakan,mna x manis.Pokok mangga ni ayah aku yang tanam.Pokok ni sentiasa je berbuah.X kira waktu la.Quini ni plak org len pnye sebenarnye.Tp,disebabkan kerajaan da amek tanah ni dan tuan pnye tanah pon da pindah,so die sedekahkan je kt org.Sape2 nk amek buah 2 amek je la..Untung btol la kteorg.Buah2 yg len,xde musim.Just buah mangga dan quini ni je.
Ni,kt umah nenek aku la yang paling rajin skali kupas buah quini 2.Kalau x,mmg susah la nk makan.Biasalah,malas nk kupas.Terutamanya adik2 aku la.Bkn aku ea.haha..Aku kalau nk mkn leh je kupas sendiri.Tp,da ada plak org tlg kupas kira untung la..Pagi2 lagi nenek aku da kupas buah quini 2.Aku smpai da nek jemu duk mkn buah ni je tiap2 ari.Mangga pon cam2 jgak.Dulu,time duk asrama bwk ckit x ckup2.Ni,skali balik ha engkau mengadap la buah ni smpai x termkn la plak.
Pas2 pe lagi,bla da jemu makan..dtg la idea nk wat ice blended mangga.Wow...sedapnye..2 ari la duk wat ice blended mangga.Nenek aku pon suka la..hmm,free2 je dpt minum mangga blended.Abis,da buah 2 byk sgt smpai xtau nk wat pe.Pe lg..jalankan operasi len la..daripda membazir je.Nk bagi org pon,smpai jiran pon x terlarat mkn la.Jiran pon ade pokok mangga gak.
Nway,sekarang kt muar ni mmg tengah musim buah quini ni.mak aku yang kta la..aku x tau pon.Tau mkn je..hehehe..
Pe pon nk gtau kt cni yang kte patut bersyukur sebab tuhan 2 begitu pemurah.Dia la yang memberi kte sume rezeki ni.
Ini lah die kuini..